Hoppa till huvudinnehållet

Hope ger unga kvinnor hopp i Kongo

Publicerad:

Sedan organisationen Hopes grundades 2011, har mycket gjorts för att hjälpa fattiga och utsatta människor i Kongo. Det senaste projektet handlar om att starta en ungdomsmottagning.

Organisationen Hope startade för några år sedan en fritidsgård i det fattiga området Malueka i Kinshasa, Kongo, som sedan utvecklats till en yrkesskola. Det har även byggts vattenbrunnar och solsystem för att förse människorna med rent vatten och elektricitet.

I december pågick ett projekt då vattenbrunnar byggdes i Malueka i Kinshasa, Kongo.
I december pågick ett projekt då vattenbrunnar byggdes i Malueka i Kinshasa, Kongo. Foto: Oragnisationen Hope

Ungdomsmottagning

Malin Lake och Tresor Singbo ligger bakom den ideella organisationen, och just nu ligger fokuset på att samla in förnödenheter som ska användas för att starta upp en ungdomsmottagning i området.

– Organisationen gör redan mycket för killarna och deras fritid, men jag kände att jag ville göra något för tjejerna och kvinnorna, säger Malin och berättar att många blir gravida redan i ung ålder.

Behov av utrustning

– Det finns utbildad personal på den primitiva vårdcentralen i området, så det är vårt minsta problem.

– Det som vi fokuserar på nu är att få ner nödvändig utrustning, säger hon.

Planen är att en container ska fyllas och sedan skickas ner till Kongo, och just nu pågår insamlingen som har sin bas i Svenska kyrkans källare i Falköping.

– Svenska kyrkan i Falköping är punkten där vi samlar allting, säger Malin och menar att det inte bara är utrustning till ungdomsmottagningen som är aktuell.

Second hand-butik

– När vi ändå skickar ner utrustning för ungdomsmottagningen, så kan vi lika gärna fylla den med andra saker också. Till exempel elektronik och kläder som privatpersoner kan bidra med, säger Malin.

Kläderna ska främst användas för att starta upp en second hand-butik.

– Det vore en möjlighet för att lära dem att lära sig affärsverksamhet och på så sätt hjälpa dem att bli mer självständiga, säger hon, men poängterar att ungdomsmottagningen är huvudprojektet.

Förhoppningen är att containern ska kunna skickas ner inom ett år, men helst så snart som möjligt.

– Vi söker ekonomiskt stöd från företag och privatpersoner innan vi kan skeppa containern, säger Malin.

– Jag och Tresor ska åka till Kinshasa i augusti för att checka av läget, och vi ­hoppas att det inte ska dröja alltför länge innan vi kan få iväg utrustningen, säger hon.

Artikeltaggar

Falköpings kommunNyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.