Oviss framtid för Skövde Katthem

Publicerad:

Katter. Skövdes katthem håller stängt på obestämd tid.– Jag har kämpat med det här sen 2008 och nu känns det som jag misslyckats, säger Caroline Karlsson.

I sju år har Skövde katthem varit de övergivna katternas fristad tills de kunnat komma till ett nytt hem. Men för tillfället håller katthemmet stängt, och hemmets framtid är i dagsläget oklar.

Kattmat. Allt som skänkts till Skövdes katthem kommer att doneras till ett annat katthem.
Kattmat. Allt som skänkts till Skövdes katthem kommer att doneras till ett annat katthem. Foto: Anna Leijon

– Det finns inget jag hellre vill än att starta upp det igen, säger Caroline Karlsson som är ansvarig för katthemmet.

För lite tid

Det är brist på tid som gjort att hon varit tvungen att lägga katthemmet på is. Caroline Karlsson arbetar heltid vid sidan av katthemsverksamheten, hennes man har blivit sjukskriven på grund av stress och dessutom har de barn hemma.

– Det har blivit så att jag måste välja mellan katthemmet och familjen. Och då har jag valt att sätta familjen först, säger hon.

Personligare katthem

Om katthemmet kommer öppna upp igen är inte bestämt. Men om det gör det så kommer det ske i ett mindre och personligare format.

– Målet är att man ska kunna veta allt om varje katt och känna den tillräckligt bra för att kunna hitta rätt hem till den, säger Caroline Karlsson.

Skänkta pengar

– Om vi måste stänga helt så kommer de pengar som donerats att ges till ett annat katthem, men förhoppningsvis ska vi inte behöva komma till det, säger Caroline Karlsson.

De pengar som har skänkts till katthemmet kommer att förvaltas tills katthemmets framtid är bestämd. All mat och kattsand som hemmet fått kommer dessutom att doneras till katthemmet i Töreboda.

Kommunalt stöd

Drömmen från Caroline Karlssons sida vore att få kommunalt stöd för att driva verksamheten. Just nu hänger allt på donationer från privatpersoner och företag.

– Jag har fått väldigt mycket stöd från privatpersoner och det är det som gjort att jag orkat köra på, säger hon.

Hon hoppas på att i framtiden, med hjälp av kommunen, kunna driva en verksamhet där hon även kan ta emot praktikanter, som ungdomar eller sjukskriva och lära dem hur man kan arbeta med katterna.

Sommarkatter

Problemet med övergivna katter är inte något unikt för Skövde. Djurskyddet Sverige uppskattar att det finns cirka 100 000 övergivna katter i landet. Katthemmen är alldeles för få till antalet och många har inte råd att ta emot tillräckligt med katter då de drivs ideellt.

– Egentligen ska man vända sig till polisen med sådana här ärenden, men de hänvisar till katthem. Men om det inte finns några katthem, vad händer då? frågar sig Caroline Karlsson.

Artikeltaggar

NyheterSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare