Hoppa till huvudinnehållet

PRO säger nej till alla försämringar

Publicerad:

Replik. Vård- och omsorgsnämndens ordförande, Theres Sahlström (M), har försökt göra en del bortförklaringar kring den försämrade äldreomsorgen. Hon kallar försämringarna för omställning, men vem har begärt att Bagaren m.fl. skall omvandlas till trygghetsboende?

Det är ett påhitt från politikerna för att spara pengar på sjuka och gamla, grupper som för det mesta har svårt att försvara sig och ofta saknar anhöriga och andra som kan hjälpa dem mot byråkratiska kvarnar.

Vård- och omsorgsnämnden påstår att den inte finns någon kö till äldreboenden. Vilken lögn! Det finns åtskilliga pensionärer med olika sjukdomar, med ensamhet och oro som skapar sjukdomar, men inget hjälper när makten får tala. När det inte hjälper med läkarintyg, visar detta på ett förakt för svaghet, som börjar likna det förakt som förekom ute i Europa på 30-talet. Det är nämnden själva som skapat en rad administrativa hinder.

I Socialstyrelsens direktiv från februari 2011 och som också hänvisar till SoL § 5 kap. 5 §, där det står följande; Kommunen ska inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd. Den äldre personen ska, så långt det är möjligt, kunna välja när och hur stöd och hjälp i boendet och annat lättåtkomlig service ska ges.

PRO Skövde undrar varför inte vård och omsorgsnämnden följer lagstiftningen? Att omvandla äldreboenden till trygghetsboenden är inte förenligt med Socialtjänstlagen!

Vi inom PRO Skövde är bedrövade över det förakt nämnden visar gamla och sjuka i Skövde.

Bengt Sjökvist

ordförande

Artikeltaggar

Debatt

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.