Jubilerar med Daléns år i Stenstorp

Publicerad:

När Dalénmuseet firar 20 år läggs fokus på Gustafs år i Stenstorp. Då finns det två självklara ingredienser: Honung och ost. Han var nämligen både biodlare och hade mejeri.

Gustaf Dalén fick nobelpriset i fysik 1912 och är född och uppvuxen i Stenstorp. Dalénmuseet på orten handlar om Gustaf Daléns liv och uppfinningar. Jubileumsutställningen som invigs på söndag handlar om Gustaf Daléns år i Stenstorp. Han bodde där i 23 år på Skräddaregården.

  • Gustaf Dalén sålde mark och gamla köpekontrakt finns i utställningen.
    Gustaf Dalén sålde mark och gamla köpekontrakt finns i utställningen. Foto: Petra Lundgren
  • Jubileumsutställningen på Dalénmuseet handlar om Gustafs år i Stenstorp. Elin Andersson, museiföreståndare, Robert Bengtsson, Falbygdens Osteria, och Bengt Andersson, Falbygdens biodlarförening.
    Jubileumsutställningen på Dalénmuseet handlar om Gustafs år i Stenstorp. Elin Andersson, museiföreståndare, Robert Bengtsson, Falbygdens Osteria, och Bengt Andersson, Falb… Foto: Petra Lundgren

– Han var lantbrukare och jätteduktig på att se helheten av saker och ting. För att få bra skörd så visste han att han behövde ha mycket pollinerande insekter, alltså främst bin. Så han var också biodlare. Därför samarbetar vi med Falbygdens bioodlarförening i den här utställningen, berättar museiföreståndaren Elin Andersson.

Biodling förr och nu

Gustaf Dalén startade även ett mejeri och drev det.

– Så han hade inte bara kor utan gjorde också något med mjölken. Detta mejeri kom sedan att bli nummer två som ingår i Falbygdens Osteria, så därför samarbetar vi med dem och där har vi knutit ihop historien med nutiden. Vi har tagit fram Dalénhonung och Dalénost.

Honungen är från Broholms biodlingar och kommer från växter och bin i Stenstorp och Borgunda.

– Borgunda kan vara värt att nämna eftersom Gustaf Daléns fru Elma kom från Borgunda, så där har vi knutit ihop det ytterligare.

Bengt Andersson, ordförande i Falbygdens biodlarförening, håller föredrag på invigningen om biodlingen förr och nu.

– Förr var man nästan ålagd att ha bin, framför allt kyrkan behövde ha vax till sina ljus och det gick åt otroliga mängder. På den tiden var det inte för honungens skull man hade bin.

När det gäller Dalénmuseets jubileumsost så är den speciellt framtagen. Fetthalten är 38 procent och osten är tillverkad i ett litet mejeri. Den är lagrad i ett år.

– Min morfars farfar Johan August Johansson hade mejeri i Borgunda. När Gustaf skulle utbilda sig tog min ättling över mejeridriften och de bönderna som Gustaf också fick mjölk ifrån, berättar Robert Bengtsson, ägare Falbygdens Osteria.

I utställning ingår även gamla köpekontrakt och biodlingsredskap. Roland Nilsson visar gamla bilder från Stenstorp på invigningen.

Artikeltaggar

Falköpings kommunNyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare