Hoppa till huvudinnehållet

Medarbetare har upplevt hot

Publicerad:

Ambulanspersonal på Skaraborgs sjukhus har upplevt hot då de ryckt ut till asylboenden. – Rutiner har ändrats och personalen har utbildats, säger verksamhetschefen Hans Halén.

Upplevelserna om hot mot Skas ambulanspersonal nämns även i regionens delårsrapport, och Hans Halén betonar att upplevelserna tas på allvar.

Personal vid ambulansen på Skaraborgs sjukhus har upplevt hot under uppdrag på asylboenden i Skaraborg. För att minska riskerna har personalen utbildats i säkerhet och vissa rutiner har ändrats.
Personal vid ambulansen på Skaraborgs sjukhus har upplevt hot under uppdrag på asylboenden i Skaraborg. För att minska riskerna har personalen utbildats i säkerhet och vissa rutiner har ändrats. Foto: Roland Svensson

– Vi har fått signaler från personalen, men det har inte varit några incidenter. Nu har det lugnat ned sig, vi har färre uppdrag till asylboendena och det är mindre spänt om man jämför med i höstas.

Vill till sjukhus

Främst handlar det om lägen där personalen bedömer att patienten inte behöver föras till sjukhus.

– Det handlar mycket om omständigheterna. Stora grupper med människor trycks ihop på en liten yta. Vi har även många svenskar som tycker att ambulansen ska köra dem vart de vill, säger Hans Halén.

Personalen har fått extra utbildning i säkerhet och hot. Dessutom har några av rutinernas ändrats.

– Vi har alltid en policy att inte försätta oss i svåra situationer, men vi går inte in ett speciellt boende. Patienten får komma till bilen i stället, vilket blir lugnare för alla. Om personalen ändå måste gå in och känner sig osäker, kan de begära handräckning från Securitas eller polisen.

Mindre oroligt

Halén säger att det lugnat ned sig, jämfört med läget under hösten. Spänningen har lagt sig. Antalet uppdrag, främst till boendena Ekeberg, Lundsbrunn och Brännebrona, har planat ut.

– Samtidigt har vår personal försökt att informera om vårt uppdrag och vad som gäller när de är ute på uppdrag. Just nu känner jag mig trygg och lugn över hur det fungerar.

Artikeltaggar

NyheterSkaraborg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.