Hoppa till huvudinnehållet

Här byggs Hentorps största trädgård

Publicerad:

I höst monteras det stora glastaket över Hentorps största trädgård. Sedan påbörjas arbetet med att inreda Bovieran – Skövdes mest spektakulära seniorboende med behagligt Medelhavsklimat året runt.

Den hästskoformade byggnaden som återfinns i exakt samma format på ett 15-tal platser runt som i Sverige, börjar sakta resa sig i Hentorp södra, nära Heneporten och utfarten till Skultorpsvägen.

 • Här ska olivträd, palmer och vinrankor, totalt 1 300 växtarter, samsas när den stora vinterträdgården anläggs i vinter.
  Här ska olivträd, palmer och vinrankor, totalt 1 300 växtarter, samsas när den stora vinterträdgården anläggs i vinter. Foto: Thomas Hagström
 • Den inplastade "lådan" är ett komplett badrum, levererad från Italien med kakel och allt på plats.
  Den inplastade "lådan" är ett komplett badrum, levererad från Italien med kakel och allt på plats. Foto: Thomas Hagström
 • Så här kommer miljön i den inglasade trädgården att se ut, med över 1 300 växter.
  Så här kommer miljön i den inglasade trädgården att se ut, med över 1 300 växter. Foto: Bovieran
 • Foto: Thomas Hagström
 • Foto: Thomas Hagström
 • Foto: Thomas Hagström
 • Det tredje våningsplanet är på väg upp bakom Anders Ahlm, Fastighetsbyrån och Anders Nilsson, Skanska.
  Det tredje våningsplanet är på väg upp bakom Anders Ahlm, Fastighetsbyrån och Anders Nilsson, Skanska. Foto: Thomas Hagström

Nu syns tydliga konturer av det som ska bli Bovierans hjärta och samlingsplats – den 1 600 kvadratmeter stora inglasade vinterträdgården.

Klart i februari

– Vi ligger helt enligt tidsplan och inflyttning är planerad till mitten av februari, säger Anders Ahlm vid Fastighetsbyrån som sköter försäljningen av de 48 nya bostadsrätterna.

Hittills är hälften av två- och trerumslägenheterna sålda. Priserna startar kring 1,3 miljoner kronor.

– Jag tror det tar ordentligt fart när det börjar bli klart och vi är har färdiga lägenheter att visa. Vi skaraborgare är lite försiktiga av oss och det här är inget vanligt bostadsbygge, säger Ahlm.

Visst är byggprojektet är annorlunda på många sätt. Här satsas det mycket på den sociala gemenskapen, trygghet med en kameraövervakad ingång och tv-displayer till porttelefonen – men för entreprenören Skanska är det mesta sig likt. Bolaget har hittills uppfört samtliga Bovieror runt om i Sverige.

Lokalt företag inreder

Produktionschefen på plats, Skövdebon Anders Nilsson, är inne på sitt andra Bovieran-bygge.

– Det är klart att det är en fördel, och vi använder till stor del samma leverantörer till alla Bovieror, även om vi kommer att anlita ett lokalt växtföretag när vi inreder trädgården här, vilket jag tycker är väldigt roligt, säger han.

Arbetet med det tredje våningsplanet har startat och efter sommaren påbörjas arbetet med stora glastaket som ska monteras på enorma stålkonstruktioner.

– Bovierans koncept bygger på att samtliga hus uppförs på exakt samma vis och utförande. Det gör att även byggprocessen är intrimmad och alla vet exakt vad som händer och i vilket skede. Arbetet flyter smidigt, säger Anders Nilsson.

Hans egen erfarenhet av tidigare färdigställda Bovieror är enbart positiv.

– Inomhusmiljön i vinterträdgården med olika teman är något alldeles extra. Lagom varmt på sommaren med runt 20 grader och fortfarande behagligt och skönt vintertid. Det kommer de boende att uppskatta väldigt mycket.

Artikeltaggar

NyheterSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.