Hoppa till huvudinnehållet

Upprop mot försämringar

Publicerad:

4 september kommer vårdpersonal i hela landet att protestera mot försämringarna i vården. – Vi vill göra allmänheten och politikerna medvetna om läget, säger Viveka Karlberg, sjuksköterska på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

Tre sjuksköterskor i Stockholm tog i våras initiativ till en riksomfattande manifestation mot försämringarna i vården.

Viveka Karlberg, sjuksköterska i Skövde, finns med i den lokala organisationsgruppen.
Viveka Karlberg, sjuksköterska i Skövde, finns med i den lokala organisationsgruppen. Foto: Roland Svensson/ARKIV

– När vi började planera för det här i mars kände vi att det kunde bli något stort, men vi är ändå överraskade över intresset för att delta, säger intensivvårdssjuksköterskan Charlotta Dickman till Vårdfokus.

21 orter

Just nu har 21 orter i landet bekräftat att de kommer att delta i manifestationen. Skaraborg har hängt på och den 4 september blir det en manifestation i Skövde, troligen på Hertig Johans torg. Temat ”Slut på rean – en annan vård är möjlig” gäller för samtliga orter.

En hållbar arbetsmiljö för alla professioner i vården, tid för återhämning vid natt- och skiftarbete, adekvat löneutveckling och lika vård för alla enligt lagstiftningen, är fyra av kraven som förs fram.

– Det berör inte bara sjuksköterskorna, utan alla personalgrupper inom vården. Dessutom gäller det ju patienter, anhöriga och alla som betalar skatt, säger Viveka Karlberg.

Viveka ingår i organisationsgruppen tillsammans med bland annat en undersköterska från kommunen samt en sjuksköterskestudent.

– Manifestationen berör även primärvården och den kommunala vården. Den backas upp rejält nationellt, fackförbund och patientföreningar står bakom.

Programmet under manifestationen är inte spikat, men gruppen ”Soundact” kommer att underhålla. För de yngre blir det bland annat ansiktsmålning och godisregn. Vårdpersonal kommer att berätta om sin arbetsvardag. Patienter och anhöriga kommer också att berätta om sina erfarenheter och synpunkter. Det kommer även att ske namninsamlingar.

– Många protesterar även mot styrningen inom vården, att det läggs pengar på helt fel saker och att det startas utredningar samtidigt som vården får sämre förutsättningar.

Solidariskt

Pälle Hedman, biträdande överläkare på SÖS-dialysen i Stockholm, är med i planeringsgruppen i Stockholm och betonar i Läkartidningen:

– Jag är med för att jag ser hur sjuksköterskorna går på knäna, de har ingen löneutveckling och det är stor omsättning på personal. Det känns som om hela systemet håller på att haverera.

Artikeltaggar

NyheterSkaraborg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.