Hoppa till huvudinnehållet

Lennart Kero vill ha fler utegym i Skövde

Publicerad:

Det är bättre att träna en kort stund än inte alls. Det menar idrottsprofilen Lennart Kero som vill att träning ska vara lättillgänglig. – Det vore bra med fler utegym i Skövde.

När Lennart Kero tränar för egen del gör han det gärna ensam och lila milen på Billingen är favoriten när det gäller löparspår.

 • På Billingen finns två varianter av utegym. Ett utmed spåret som är 2,5 kilometer och ett som är samlat på en plats nära skidstadion. Här testar Lennart Kero det sistnämnda.
  På Billingen finns två varianter av utegym. Ett utmed spåret som är 2,5 kilometer och ett som är samlat på en plats nära skidstadion. Här testar Lennart Kero det sistnämnda.
 • Lennart Kero hoppas att Skövde får fler utegym. Själv tränar han i princip varje dag. Det brukar bli fem löppass i veckan, gärna tidigt på morgonen före jobbet, och två pass styrketräning.
  Lennart Kero hoppas att Skövde får fler utegym. Själv tränar han i princip varje dag. Det brukar bli fem löppass i veckan, gärna tidigt på morgonen före jobbet, och två pass … Foto: Anna Warner
 • Vid alla stationer utmed 2,5-kilometersspåret finns tydliga skyltar om hur man ska göra övningarna.
  Vid alla stationer utmed 2,5-kilometersspåret finns tydliga skyltar om hur man ska göra övningarna.
 • Träning ska enligt Lennart Kero var lättillgänglig och en parkbänk kan användas till övningar. Börja med armhävningar lite lätt mot ryggstödet ...
  Träning ska enligt Lennart Kero var lättillgänglig och en parkbänk kan användas till övningar. Börja med armhävningar lite lätt mot ryggstödet ...
 • ... när du känner dig starkare så utveckla rörelsen till att göra armhävningarna mot själva bänken.
  ... när du känner dig starkare så utveckla rörelsen till att göra armhävningarna mot själva bänken.
 • Snart kanske du är stark nog att göra armhävningarna direkt på marken ...
  Snart kanske du är stark nog att göra armhävningarna direkt på marken ...
 • ... för att till sist utveckla övningen så att du har fötterna på bänken.
  ... för att till sist utveckla övningen så att du har fötterna på bänken.
 • Lennart Kero kör fem löppass i veckan, och favoriten är lila milen.
  Lennart Kero kör fem löppass i veckan, och favoriten är lila milen. Foto: Anna Warner

– Vilket paradis vi har här uppe på berget! Det är bara att ge sig ut och springa och det behöver inte vara så märkvärdigt. Spring i din egen takt och komplettera med några armhävningar och situps.

– Jag tycker att det är lite trist att träning har blivit så tillrättalagt.

Tränade i cykelkällare

Lennart har tränat i princip dagligen i nästan 50 år och nästa år har han varit idrottslärare i Skövde i 40 år. Först på Helenaskolan från 1977 till 1980, och därefter på Västerhöjd.

– Jag började träna i nian och har hållit på sedan dess. Jag testade bänkpress först och intresset växte. Vi tränade med skivstänger i en cykelkällare och det funkade bra. Det spelar ju ingen roll var man är.

Lennart har varit fystränare i flera lag, bland annat Skövde HF och Skövde KIK, och nu jobbar han med IFK Skövde handboll.

Han tränar även en grupp tjejer som är tio år och uppåt.

– Vi kör enklare tyngdlyftning och det är väldigt roligt. De lär sig fort, är lyhörda och jag tror att de får en bra självbild.

Lätt med utegym

Löpning, träning på gym, skidåkning, cykling och stockträning ute i skogen är bara några exempel på träningsformer som har ökat i popularitet den senaste tiden. Och för den som är spekulant på en startplats i något av klassikerloppen gäller det i de flesta fall att hänga på låset.

Lennart har sett trender komma och gå, och han vill gärna slå ett slag för den enkla och lättillgängliga träningen som alla kan göra.

Därför vill han se fler utegym i Skövde.

– Det finns uppe på Billingen, och på P4. Men det vore bra om det fanns även vid Sjötorpssjön i Skultorp, vid Simsjön och vid Karstorpssjön där det finns motionsspår. Det blir en bra kombination.

– Många kan inte tänka sig att gå in för att träna på sommaren, och om det finns gym ute blir det enkelt och lättillgängligt.

Lennart poängterar också hur viktigt det är att det finns skyltar som tydligt talar om hur övningarna ska göras.

Ha roligt!

Tipsen till nybörjarna är att göra det lätt för sig.

– Hitta något du gillar och starta försiktigt. Ha inte bråttom för det finns ingen quick fix. Börja med raska promenader, och efter ett tag kanske du kan variera med att springa en minut och gå en, till exempel.

– Skogspromenader är som medicin och motverkar depressioner. Eller varför inte cykla till jobbet om avståndet är hanterbart.

Tre gånger i veckan är lämpligt att börja med, och bygg upp kroppen långsamt.

– Om man börjar för hårt så kommer skadorna. Satsa på allsidig uppbyggnad, då har du störst chans att undvika skador.

– Och det viktigaste är att man har roligt.

Artikeltaggar

NyheterSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.