Forskar om kraftnäthot

Publicerad:

Högskolan i Skövde får 5,7 miljoner kronor till forskning om hot mot kraftnätet i Sverige. Polismyndigheten delar ut pengarna från en EU fond för inre säkerhet. Forskningen ska pågå i tre år och ska leda till en bättre kontroll över det svenska kraftnätet.

Forskningsprojektet som kallas för hotmodellering och motståndskrafthantering för kritiska infrastrukturer kommer att pågå under tre år. Arbetet ska ske i samarbete mellan Högskolan i Skövde och Combitech AB.

His forskar om kraftnätens säkerhet.
His forskar om kraftnätens säkerhet. Foto: Roland Svensson

Forskningen har som syfte att ta fram metoder där man i realtid kan identifiera olika situationer och händelser som kan hota de svenska kraftnäten.

Kaskadeffekt

En så kallad kaskadeffekt kan leda till att viktiga samhällsfunktioner slås ut, exempelvis kan tillgång på vatten, sjukvård och mat hotas om kraftnätet slås ut. Kaskadeffekt kan uppstå om ett fel inträffar och sedan sprids i och utanför systemet.

Forskningsprojektet syftar till att skapa en bättre övervakning av systemen.

Inre säkerhet

– Genom det här projektet kan vi få bättre bevakning och beslutsstöd för operatörerna av våra kraftnät. De kan få hjälp att uppfatta potentiella hotsituationer tidigt, säger Birgitta Lindström, lektor i datavetenskap på Högskolan i Skövde, i ett pressmeddelande.

De 5,7 miljoner kronorna som Polismyndigheten delat ut till forskningsprojektet kommer från EU:s fond för inre säkerhet.

Artikeltaggar

NyheterSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare