Hoppa till huvudinnehållet

Rusta för fred

Publicerad:

Replik med anledning av Sture Grönblads insändare i SLA 15/12.

Det har gått Sture Grönblad, Miljöpartiets nestor i Skövde, förbi att läget i omvärlden har förändrats och försämrats. Han har missat att Ryssland 2008 förde krig mot Georgien och därefter har fortsatt att medvetet verka för att destabilisera länder i sin omgivning. Han har inte noterat att Ryssland med vapenmakt våldfört sig på och tilltvingat sig områden från den suveräna staten Ukraina. Han har inte förstått att även andra nationer i den ryska intressesfären, bland annat de tre baltiska staterna, är hotade och satta under tryck. Han blundar för det faktum att Ryssland rustar upp sin militära förmåga och förstärker sin närvaro i Östersjöområdet. Han har inte sett rapporterna om ryska påverkansoperationer mot länder i regionen, däribland Sverige.

Blind för verkligheten förordar han frejdigt att Ryssland ska ges tillträde till hamn på Gotland. Det är en uppfattning som han dessvärre också delar med öns socialdemokrater. Den mer klarsynte och förnuftigt lagde inser dock det både okloka och orimliga i att ge en aggressiv nation tillgång till väsentlig infrastruktur i ett av Östersjöområdets mest strategiskt viktiga områden. Så har också överbefälhavaren starkt avrått från ett sådant tilltag.

Det försämrade säkerhetsläget motiverar inte alls ytterligare reduktioner av den svenska försvarsförmågan, vilka Grönblad förfäktar. Med det nuvarande, redan ytterst begränsade försvaret, åstadkommer Sverige en farlig instabilitet i Östersjöregionen. Det behövs nu, mer än på länge, att Sverige istället verkar krigsavhållande och bidrar till stabilitet och säkerhet. För detta måste en rimlig tröskelförmåga utvecklas. Vårt land måste, i samverkan med andra, utveckla en sådan försvarskapacitet att en potentiell angripare bedömer det som sammantaget allt för kostsamt och riskabelt att våga ett angrepp.

Den som vill ha fred ska rusta för krig. Jag vill ha fred. Därför menar jag att försvarsanslagen måste höjas, försvaret förstärkas och att Sverige ska ansluta sig till Nato.

Anders G Johansson

moderat, Skövde

Artikeltaggar

Debatt

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.