Vad gör M för att komma till rätta med sjukfrånvaron?

Publicerad:

Miljöpartiet de gröna och Vänsterpartiet har till Skövde kommunfullmäktige lämnat in en motion om att införa sextimmarsdag, alternativt trettiotimmarsvecka, inom hela eller delar av sektor vård och omsorg.

Bakgrunden är att sjukfrånvaron inom Skövdes sektor vård och omsorg är oerhört hög. Både långtidssjukfrånvaron och den totala sjukfrånvaron har ökat under flera år, särskilt markant sedan hösten 2014. Högre än i andra sektorer i kommunen och även i förhållande till flera kranskommuner. Dessutom högst bland de 14 så kallade jämförelsekommunerna. Första halvåret 2016 var sjukfrånvaron inom sektor vård och omsorg 8,1 procent. Dessutom anmäldes fler olycksfall och tillbud. Vad kostar inte detta?

Den organisatoriska och psykosociala arbetsmiljön är mycket viktig att beakta. Arbetsgivaren har ansvar för att de anställda inte drabbas av ohälsa eller sjukdom på arbetet. De höga sjukfrånvarotalen beror med stor sannolikhet på ett dåligt ledarskap inom sektorn, vilket är det stora problemet. Att i det sammanhanget försöka prata bort sitt arbetsgivaransvar är osmakligt. En arbetstidsförkortning är en del av lösningen men inte hela. Vi får hoppas att de konsulter som arbetar med problemet kan peka på ytterligare lösningar, allt för att personalen ska få en lagstadgad och bra arbetsmiljö.

Välfärden behöver personal som är engagerade och glada både när de går till jobbet och när de kommer hem. Risken att bränna ut sig minskar när arbetsglädjen ökar.

De försök, på olika platser i Sverige, som gjorts med sextimmarsdag visar på en rad positiva effekter. Initialt är det en ökad kostnadsbild men på längre sikt har det gett lägre sjukskrivningstal, lägre rekryteringskostnader eftersom folk stannar kvar och inte behöver ersättas, färre slutar och färre tar ut pension vid lägre åldrar, de orkar jobba till pensionsdagen, trötthet och stress minskar m.m.

Forskare som följt olika försök talar om win-win-situationer (arbetstagare-arbetsgivare) och +-0-resultat på sikt.

Den dåliga arbetsmiljön, med personal som slutar och far illa, beror på den styrning som allianspartierna (M, C, L och KD) här i Skövde har verkställt under flera år. Nu kommer notan i form av höga sjukfrånvarotal, höga rekryteringskostnader samt höga konsultarvoden. Utöver de kostnaderna finns en ökad risk att vårdtagare far illa trots att personalen försöker kompensera för det dåliga ledarskapet.

Vi vill i vår tur ställa dessa frågor till Moderaternas Anders G Johansson och ordföranden i vård- och omsorgsnämnden Theres Sahlström:

Man kan inte år efter år bara se på hur personalen far illa – vad tänker ni vidta för åtgärder för att komma till rätta med situationen inom sektor vård och omsorg? Vad tänker ni göra för att sjukfrånvaron, samt olycksfall och tillbud, ska minska?

Hur ser er kalkyl ut? Mer av samma lösning eller vad?

Elisabeth Gustavsson och Peter Sögaard (MP)

Carlos Bobadilla, Gabryjel Blom och Elizabeth F Fredriksson (V)

 

Artikeltaggar

DebattNyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare