Hoppa till huvudinnehållet

Låt oss alla få se siffrorna

Publicerad:

Theres Sahlström (M) och Anders G Johansson (M) påstår att försöket i Göteborg endast marginellt minskade sjuktalen (SLA 25/1).

Frågan man ställer sig är vilket deras syfte varit när de visar just de siffrorna. En rättvis analys borde vara att jämföra hur det sett ut före och efter försöket samt mot en kontrollgrupp som inte fått del av arbetstidsförkortningen. Att använda medelvärdet fel är ett av de vanligaste felen vid analys av data. Grunden till att försöket med sextimmarsdag gjordes i Göteborg var för att komma till rätta med de skenande sjuktalen. Om Therese och Anders tar och gör en korrekt analys ser de att sextimmarsdagen haft stor påverkan på minskningen i nytillkomna sjukskrivna och i förlängningen sjunkande sjuktal.

En arbetstidsförkortning för personal inom vård och omsorg är en åtgärd som ger individen ett bättre liv och minskande sjuktal för arbetsgivare, menar Peter Sögaard och Gabryjel Blom.
En arbetstidsförkortning för personal inom vård och omsorg är en åtgärd som ger individen ett bättre liv och minskande sjuktal för arbetsgivare, menar Peter Sögaard och Gabryjel Blom.

I nämnden för vård och omsorg sitter Theres som ordförande och har en organisation som är grunden till de höga sjuktalen. Hon skriver att det är osmakligt att vi påpekar att den organisatoriska stressen har sitt ursprung i organisationen. På Arbetsmiljöverkets hemsida finns lättillgänglig text om vad arbetsgivaren kan göra för att förebygga stress. I texten framgår det också vilka organisatoriska förändringar som ger positiv effekt.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna har en annan syn på människor och arbete än Moderaterna. Vi skulle vilja diskutera vilka åtgärder arbetsgivaren kan göra för att öka frisktalen istället för att minska sjuktalen. Ett förebyggande arbete är bättre och billigare än att som nu komma efter och rätta fel. En arbetstidsförkortning är en åtgärd som ger individen ett bättre liv och minskande sjuktal för arbetsgivare.

Nämnden där Theres är ordförande har de högsta sjuktalen inom jämförbara kommuner. Vi inom V och MP är överens med M om att det är ett arbetsmiljöproblem där arbetsgivaren har ansvaret. Det är ju bra att de tagit in hjälp utifrån för att komma tillrätta med problemet men det räcker inte! Det är ingen liten förändring som skall till, utan ett omtag där personalens hälsa sätts i fokus. Har man ställt till det som arbetsgivare får man betala.

Theres och Anders har i tidigare artiklar i SLA framfört en skattning på vad de anser en övergång till sextimmarsdag för alla inom vård och omsorg skulle kosta och det är ju alltid en början. Det som saknas är siffror som visar vad sjuktalen kostat hitintills. Det vore smakligt av ordförande i nämnden att även ta med en skattning på vad kostnaden är för förlusten av livskvalité för den personal som sjukskrivit eller slutat yrket p.g.a. bristerna i organisationen.

Theres och Anders, ni har ju tillgång till siffrorna. Låt oss alla se dem så kan vi göra en jämförelse av kostnader i samband med de höga sjuktalen jämfört med kostnader för en arbetstidsförkortning.

Peter Sögaard

språkrör Miljöpartiet de gröna i Skövde

Gabryjel Blom

Vänsterpartiet

 

Artikeltaggar

DebattNyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.