Hoppa till huvudinnehållet

"Ge kommuner rätt att anställa polis"

Publicerad:

Moderaterna i Skövde vill ge kommunerna möjlighet att anställa egna ordningspoliser. I en proposition föreslås att partiet ska driva på för att en statlig utredning tillsätts.

M har sin lokala årsstämma i Skövde på torsdag och behandlar då förslaget som fullmäktigeledamoten och gruppledaren Anders G Johansson varit med och tagit fram.

Skövdemoderaten Anders G Johansson hoppas att kommuner ska kunna anställda egna poliser i framtiden.
Skövdemoderaten Anders G Johansson hoppas att kommuner ska kunna anställda egna poliser i framtiden.

– Vi är bekymrade över det allmänna trygghetsläget i Sverige. Polisens organisation har centraliserats och det har blivit mindre vanligt med patrullerande poliser på gatorna. Vi vill råda bot på det genom att ge kommuner eller kommunalförbund möjlighet att själva anställda egna poliser, säger Johansson.

De skulle kunna ingripa vid större eller mindre händelser och ges större befogenheter än ordningsvakter eller väktare. Vilka kompetens- och utbildningskrav som ska ställas på den här nya gruppen poliser ska utredningen i så fall få svara på.

– Redan i dag lägger kommuner stora summor på trygghetsskapande åtgärder. Vi tror att man här skulle utnyttja resurserna bättre. Skövde är relativt lyckligt lottade än så länge men jag är mer oroad för mindre kommuner och landsbygd, säger Johansson.

Om stämman på torsdag säger ja till propositionen går den vidare till M:s distriktsstämma för Västra Götaland som har möjlighet att skicka förslaget vidare till riksstämman.

Enligt Anders G Johansson har frågan om kommunalt anställda poliser funnits med som en diskussion inom Moderaterna en tid, bland annat i det som kallas partiets nationella referensgrupper. Nu vill M i Skövde diskutera möjligheterna att förändra polislagen och andra lagar i den riktningen.

– På 60-talet hade vi kommunpoliser i Sverige och på många andra håll i Europa är det vanligt med både nationell och lokal polis. Vi tror att det här är en långsiktig idé för att säkra lokal polisnärvaro, säger Johansson.

Artikeltaggar

NyheterSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.