Hoppa till huvudinnehållet

Näthandel allt viktigare menar butiksägare

Publicerad:

Ewa Nyvertz äger heminredningsbutiken Oneside. Förutom affären med centralt läge i Skövde är hennes webbshop viktig för affärsrörelsen. Sociala medier används som reklamplats. Nu följer andra efter, modebutiken Wickmans satsar snart också på webben.

– Starta en webbshop för det finns inget att förlora på det, säger butiksägaren Ewa Nyvertz. Man växer ju även i takt med att kunderna strömmar till, säger hon.

  • Anrika Wickmans ska också börja med e-handel.
    Anrika Wickmans ska också börja med e-handel.
  • I affären Oneside samsas varorna som Ewa Nyvertz säljer via sina fyra webbutiker.
    I affären Oneside samsas varorna som Ewa Nyvertz säljer via sina fyra webbutiker. Foto: Roland Svensson

Sedan flera år har näthandeln växt sig allt starkare, många konsumenter väljer ett nytt sätt att handla sina varor på. Det blir lätt för en kund att jämföra priser och produkter när man har en mängd butiker att tillgå via internet.

Butikshandel

Det har också satt sina spår i den traditionella affärshandeln, butiker tvingas lägga ned och många affärslokaler står tomma runt om i landet.

Ewa Nyvertz började i stället sin affärsverksamhet med att öppna nätbutiker. För två år sedan drog hon i gång sin webbshop, och när en bra lokal i centrum dök upp så slog hon till och öppnade en fysisk butik.

Heminredning

I heminredningsbutiken finns även kläder, växter och möbler. Kuddar med kända märkestyger är de verkliga storsäljarna. Enligt butikens statistik är de flesta webbkunderna från Stockholmstrakten.

– Jag har fyra olika webbshopar som fungerar inom samma bolag, berättar Ewa Nyvertz. E-butikerna riktar sig till lite olika kundkategorier, och butikerna har varsitt konto på Instagram. Jag har delat upp inriktningen på webbutikerna, men i affären samlas alla varor under samma tak, säger Ewa.

Sociala medier

Instagram och Facebook är också ett sätt att annonsera och nå rätt kundgrupp, poängterar hon. Webbshopen är nödvändig av rent affärsmässiga skäl, men butiken är viktig för att möta kunderna på plats.

Synas utåt

Dammodebutiken Wickmans är en anrik affär i Skövde, rörelsen startade redan 1914. Nu har ägaren Helen Carlsson också börjat intressera sig för näthandel och planerar att gå vidare med det konceptet.

– Vi behöver vara med på flera olika ställen och synas utåt. Det gör ju också att vi kan tillgodose kunder som inte bor i närheten av Skövde, säger Helen Carlsson.

Artikeltaggar

EkonomiNyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.