Otryggheten breder ut sig i Sverige. Brottsförebyggande rådet har visat att var tredje kvinna känner sig otrygg vid vistelse utanför hemmet under kvällstid, även i sitt eget bostadsområde.
För att vända utvecklingen behöver Sverige öka antalet poliser. Men i stället blir de färre, när flera poliser väljer att i vanmakt hänga av sig kopplet och säga upp sig. Vi moderater är mycket kritiska till att regeringen inte tar frågan om grundläggande trygghet på allvar, utan i stället avvaktar passivt och skjuter såväl nödvändiga åtgärder som kostnader på framtiden.
När staten sviker sin mest grundläggande uppgift måste i stället andra träda in för att ge medborgarna skydd och upprätthålla trygghet, lag och ordning. Det gäller även i Skövde, som trots allt är en trygg stad. Alliansen föreslog därför för ett drygt år sedan att kameraövervaka otrygga och brottsutsatta platser i kommunen. I slutet av juni i år beslutade Kommunstyrelsens arbetsutskott att gå vidare med en plan för övervakning av Hertig Johans torg, kroggatan S:t Sigfridsgatan och delar av Långgatan.
Det är i dessa delar av centrala Skövde som de flesta våldsbrotten förekommer under företrädesvis sena helgnätter. Vidare beslutades om kameraövervakning av Ryds centrum, där flera incidenter med våld och skadegörelse har förekommit under det första halvåret i år. Kamerorna kommer överallt att vara operatörsövervakade, vilket ger förutsättningar för att tidigt upptäcka och ingripa mot pågående våldsbrott.
Nu ska Länsstyrelsen, som är tillståndsgivande myndighet för övervakningskameror säga sitt. Utgången är inte given. Kameraövervakningslagen är omodern och otillräcklig och myndigheten tillämpar därför hög restriktivitet vid utfärdande av tillstånd. Men om tillstånd beviljas, vilket vi hoppas och tror, ska verksamheten i Skövde genomföras under en treårig försöksperiod för att därefter utvärderas. Kommunens kostnad för dessa tre år är sammanlagt en halv miljon kronor. Om försöket faller väl ut och kamerorna visar sig bidra till att öka tryggheten samt minska brottsligheten, kan det möjligen bli aktuellt att överväga att övervaka även andra platser i kommunen.
De båda socialdemokraterna i arbetsutskottet röstade dock för att avslå förslaget. Efteråt förkunnade oppositionsrådet Marie Ekman (S) att hon ”hellre hade sett andra satsningar för att öka tryggheten”. Vilka dessa satsningar är har vi inte fått veta. Nu är det dags för Ekman att ta bladet från munnen. Vad gör Socialdemokraterna i Skövde för att kompensera för S-MP-regeringens nationella tillkortakommanden i trygghetsfrågan?
Anders G Johansson (M)
Gruppledare, Moderaterna i Skövde