Var tredje år mäts halten av kvävedioxid vid vägarna i Skaraborgs kommuner. Det görs för att se så att luftföroreningarna inte överstiger den bestämda maxgränsen i Sverige.– Det är förhållandevis låga halter i Skaraborg, säger Manne Johansson, miljöinspektör på Mös.
Med både nationella och internationella krav på begränsade utsläpp av kvävedioxid görs mätningar i Skaraborg för att se att luftföroreningarna är på en godkänd nivå.
Ett litet filter
Mätningar av kvävdioxider görs var tredje år av Miljösamverkan östra Skaraborg, Mös.
Under de två senaste provtagningarna som gjordes år 2010 och 2014 gjordes mätningarna i Skövde kommun vid kulturhuset men i år görs det vid ett stoppljus på Majorsgatan.
– Vi sätter upp en så kallad passiv mottagare som inte behöver någon ström att fungera. Det är som ett filter som sitter i en hållare som tar upp föroreningarna, säger Manne Johansson som är miljöinspektör på Mös och som ansvarar för årets provtagningar.
Filtren har också satts upp i Falköping, Hjo, Karlsborg och Tibro.
Ser man tillbaka till år 2010 och 2014 låg medelvärdet av kvävedioxider i Skövde på 18 respektive 13,2 mikrogram per kubikmeter. Enligt det nationella målet får värdet inte överstiga 20 mikrogram per kubikmeter.
– Det är förhållandevis låga halter i Skaraborg. Just de här siffrorna betyder ju att det inte är en ökande trend i Skövde utan en minskande. Sannolikheten att det är samma situation i de andra kommunerna är stor.
Stort samarbete
Men det är inte bara Mös som är delaktiga i mätningen då man efter en månad skickar provtagningarna till ett laboratorium i Göteborg.
– De analyserar filtren för att se hur höga halter av kvävedioxid som har förekommit. Finns det halter som överskrider den godkända nivån får vi reda på det från dem, annars presenteras resultatet i en rapport under våren 2018, säger Manne Johansson.
Själva rapporten som sedan sammanställs görs av en tredje part, nämligen Luft i Väst som är ett förbund som kontrollerar milökvalitetsnormer.
Samarbetet mellan de olika parterna ser Manne Johansson som positivt.
– Det här är ett bra projekt. Kommunerna tjänar på att vara med då det blir mindre jobb sett till vad det hade varit om varje kommun skulle mäta själva.