Hoppa till huvudinnehållet

Smutsigt i livsmedelsaffärs kylrum

Publicerad:

En livsmedelsaffär i Tibro kommun har brister i både märkning och hantering av mat.Det framkom vid en inspektion av Miljönämnden östra Skaraborg som nu kräver åtgärder.

Den 16 augusti gjorde Miljönämnden östra Skaraborg, Mös, en kontroll av livsmedelsföretagets verksamhet.

Den smutsiga väggen i kylrummet med köttkvarnen.
Den smutsiga väggen i kylrummet med köttkvarnen. Foto: Miljösamverkan östra Skaraborg

”Vid kontrollen såg vi att ni hade oförpackat kött inne i kylrummet, eftersom ni maler köttfärs där inne. En del ytor i kylrummet i närheten av det oskyddade köttet var smutsiga”, skriver Mös i sitt beslut. Med smuts menas i det här fallet föroreningar som inte har kommit från den aktuella dagens produktion.

Mös fann också felaktigheter vad gäller märkningen av ett antal olika produkter. Bland annat saknades information om fetthalt och förteckningarna över allergener var inte korrekta.

Föreläggande

Mös har därför beslutat att förelägga livsmedelsföretaget om att rengöra de smutsiga ytorna och korrigera den felaktiga informationen i märkningen på de utpekade produkterna.

”Noggrann rengöring på och kring ytor där livsmedel hanteras eller förvaras öppet är viktigt för att minimera risken att livsmedlen kontamineras av smuts och bakterier från omgivningen. I kylrummet var det inte tillräckligt rent i närheten av det oförpackade köttet. Miljönämnden bedömer att det finns risk att köttet kontamineras från omgivningen” konstaterar man i sitt beslut.

Åtgärderna ska vara vidtagna senaste den här veckan. Om företaget inte utfört åtgärderna inom angiven tid kan nämnden koppla ett vite till beslutet.

Artikeltaggar

NyheterTibro kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.