Hoppa till huvudinnehållet

Marias dröm gick i uppfyllelse

Publicerad:

Maria Richardsson har alltid drömt om att bli författare, och nyligen kom hennes första bok ut. Den blomstertid nu kommer handlar om fyra tjejer som går i nian, en tid i livet som kan vara jobbig för många.

Maria Richardsson växte upp i Skultorp, gick på högstadiet på Vasaskolan och bor nu i Igelstorp.

  • I år är det 30 år sedan Maria Richardsson gick ur nian och förra fredagen släpptes hennes första bok som handlar om några tjejer som går i just nian. När Maria skriver sitter hon gärna här. I soffan, med fötterna på bordet och med blocket i knät.
    I år är det 30 år sedan Maria Richardsson gick ur nian och förra fredagen släpptes hennes första bok som handlar om några tjejer som går i just nian. När Maria skriver sitter… Foto: Anna Warner
  • Maria håller redan på med en uppföljare till Den blomstertid nu kommer.
    Maria håller redan på med en uppföljare till Den blomstertid nu kommer.
  • Boken utspelar sig på 80-talet så det finns inga mobiler, och när man lyssnar på musik sätter man på ett kassettband, säger Maria och ler.
    Boken utspelar sig på 80-talet så det finns inga mobiler, och när man lyssnar på musik sätter man på ett kassettband, säger Maria och ler.

I sin bok Den blomstertid nu kommer skriver hon om fyra tjejer, Anna, Linda, Sofi och Sussi, som går i nian. Boken är inte självbiografisk och ingen i Marias egen klass finns med i boken. Samtidigt har hon hämtat mycket från sin egen uppväxt.

Skapa karaktärer

– Jag har byggt en av karaktärerna, Linda, på mig själv. Jag ville skriva om några tjejer i nionde klass. Det händer mycket just det året, och jag tyckte själv att det var jättejobbigt.

Maria började med att skapa karaktärerna, och utgick från de egenskaper hon ville att de skulle ha.

– En är mobbad, och det är Anna. Sussi har det jobbigt hemma, Sofi är den populära och Linda har hamnat i ett fack som hon känner att hon inte tillhör.

Samma problem i dag

Vissa av händelserna i boken har Maria varit med om, andra har hon läst om eller hittat på. Syftet med boken var att hon ville bearbeta sina upplevelser, och även att hon tror att unga stöter på samma problem i dag.

– Jag hade behov av att skriva om det här, och det känns bättre nu. För mig var det inte nödvändigt att skriva exakt som det var, utan mer om att det var en jobbig tid.

– Jag tror att mobbing, sexuella övergrepp, missbruk och ångest är lika vanligt nu som då, men i dag får problemen mer uppmärksamhet än på 80-talet.

Maria tror att många unga kan känna igen sig, utom på några punkter.

– Boken utspelar sig på 80-talet så det finns inga mobiler, och när man lyssnar på musik sätter man på ett kassettband, säger Maria och ler.

Maria, som nu är 45 år, har sedan hon gick i skolan velat bli författare, och att skriva uppsatser var den roligaste uppgiften. En person som skulle få stor betydelse var Marias klassföreståndare Kjell-Ove Herdonsson som uppmuntrade henne mycket.

– Då lovade jag honom ett exemplar om jag någon gång skrev en bok.

Det löftet höll Maria, och Kjell-Ove får även ett tack i boken.

Maria har skrivit mycket under åren och har även tidigare försökt att skriva en bok.

– Men den blev aldrig klar. När jag 2006 var mammaledig med min andra son tänkte jag att jag skulle skriva när han sov.

Så blev det och Maria började skissa på boken. Projektet låg nere under en tid, men 2014 ansåg Maria att boken var klar och skickade den till några förlag.

– Jag fick nej från alla och blev ganska nedslagen. Jag trodde någon skulle ge ut den.

Tips och råd

Maria gav dock inte upp utan skaffade i stället en professionell lektör som gav tips och råd. Maria omarbetade sitt manus, skickade in det igen, och fick napp hos Lindskog förlag.

Nu är Maria tjänstledig från sitt jobb som måltidsbiträde på Varola skola och läser på Skrivarakademin i Stockholm. Det är en heltidsutbildning på distans.

– Jag skulle gärna vilja jobba som författare i framtiden, men det är enormt svårt att försörja sig som det. Men jag kanske kan kombinera det med föreläsningar, låttexter och författarbloggen som jag har startat.

Artikeltaggar

NyheterSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.