Gruvbolag får leta sällsynt mineral

Publicerad:

Ett australiskt företag får börja undersöka ett område söder om Unden, där många naturvärden finns samlade. Kobolt är det mineral man i första hand är intresserat av att hitta.

Beslutet kom in till Karlsborgs kommun och andra berörda parter den 17 oktober. Det innebär att Bergsstaten gett det ansökande företaget ensamrätt att undersöka förekomsten av nickel, kobolt, zink, koppar och guld. Tillståndet gäller i tre år och omfattar ett område på 868 hektar som innefattar Havsmon, Igelstad och Fräckestad.

Tillståndet gäller ett 868 hektar stort område.
Tillståndet gäller ett 868 hektar stort område. Foto: geopool

Ansökan från företaget Western Mining Network Ltd. kom in till Bergsstaten den 11 maj. Samma månad ändrade gruvbolaget namn till European Cobalt Ltd.

Det är registrerat i Australien och aktivt på den europeiska marknaden, bland annat i ett undersökningsprojekt i Slovakien. Huvudsakligen söker man efter kobolt, ett sällsynt koncessionsmineral som finns i elbilarnas litiumbatterier. Kobolt förekommer ofta nära koppar- och nickelkällor.

Känsligt område

I sitt yttrande påpekade Länsstyrelsen att flera bestämmelser gäller för området.

Unden-Velenområdet är riksintresse för naturvård och Tiveden är riksintresse för friluftslivet. Särskilda bestämmelser för hushållning med mark och vatten gäller i hela området.

Det finns sju fornlämningar i den sydöstra delen av det ansökta området. Dessutom råder strandskydd vid flera vatten.

Varken Länsstyrelsen eller kommunen har erinrat mot att tillståndet ges, men kräver att samråd med Länsstyrelsen ska äga rum om undersökningsarbeten kommer medföra mer än ringa påverkan på naturvärdena. Detta har Bergsstaten medgivit.

Sextio signaturer

Sextio fastighetsägare i området har signerat en skrivelse som inkommit till Bergsstaten med en beskrivning av området och uppmaning att friluftslivets intressen ska tas hänsyn till. De krävde att ärendet skulle handläggas noggrant. Två fastighetsägare har motsatt sig ett beviljande av undersökningstillståndet.

Tillståndshavaren kommer, enligt Bergsstaten, att utföra geologisk kartering, geokemisk provtagning och inmätning av historiska dagbrott/schakt. Innan arbetet kommer i gång ska man ha upprättat en arbetsplan och kommunicerat med markägarna angående eventuella skador.

Artikeltaggar

Karlsborgs kommunNyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare