Hoppa till huvudinnehållet

"Upphäv beslutet!"

Publicerad:

Kommunstyrelsen ändrar inställning i frågan om prospektering efter mineraler norr om Undenäs. Med hänvisning till det starka folkliga motståndet mot Bergsstatens beslut, kompletterar ordföranden kommunens tidigare ståndpunkt. Nu vill kommunen att undersökningstillståndet dras tillbaka.

Protesterna mot Bergsstatens beslut att ge det australiensiska företaget European Cobalt tillstånd att söka efter värdefulla mineraler i ett område vid sjön Undens södra udde har väckt många protester, både bland de boende runt Unden och i de politiska partierna i Karlsborg.

Under de senaste veckorna har samtliga partier i kommunfullmäktige utom S och MP tagit ställning mot beslutet. Laxå kommun har överklagat det, trots att kommunen inte har någon formell rätt att göra det. De flesta markägare som berörs av beslutet har också lämnat in en gemensam överklagan.

Vårdkasar

Allmänhetens frågestund har dominerats av ärendet under fullmäktigesammanträdena de senaste månaderna, och den 19 november tändes vårdkasar på ett trettiotal platser runt Unden, i en manifestation mot prospekteringen.

Länsstyrelsen och Karlsborgs kommun, som båda var remissinstanser när det gällde prospekteringsbolagets ansökan, hade inget att erinra mot bolagets begäran. Kommunen framhöll dock att yttranden inte skulle ses som ett ”ställningstagande i frågan om eventuell framtida ansökan om tillstånd till utvinning”.

Förtydligande

Med tanke på det starka folkliga motståndet mot beslutet förtydligar kommunstyrelsens ordförande Peter Lindroth, s, nu att kommunen anser att undersökningstillståndet ”bör upphävas”.

Kommunen kommer fortsätta att bevaka frågan.

 

Artikeltaggar

Karlsborgs kommunNyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.