Hoppa till huvudinnehållet

Ändra vanorna för klimatets skull

Publicerad:

Håll igen på flygresor och minska konsumtionshysterin. Underlätta samtidigt för företag inom jord och skog, för att få fram stora volymer biobaserade råvaror. Då har vi möjlighet att nå klimatmålen i vårt län.

Sverige har höga målsättningar för reducering av växthusgaser. Här i Västra Götaland ska företag och industrier, myndigheter och kommuner uppnå 80- procentig koldioxidreduktioner till år 2030.

Vi människor behöver ändra inställningen till hur vi reser, särskilt flygresor. Västra Götalandsregionen stöttar flygindustrin i Trollhättan och Mölndal för klimatsmarta komponenter och mer lättviktsmaterial i flygplan. Teknisk kompetens finns inom flygindustrin för att skifta till fossilfritt. Vi som är förtroendevalda ska medverka till spelregler för ett fossilfritt flyg.

Även konsumtion är ett problem. Bristen på bomull och plast i våra hav visar att vi lever över våra tillgångar. Vi har sorterat sopor och handlat på second hand de senaste åren. Många vill göra mer och anser att slöseriet är ohållbart. Konsumtionen av prylar i vår vardag behöver minska och ingå i en cirkulär ekonomi. Plastprylar, engångsförpackningar och bomullstextilier ska fasas ut. Avfall ska bli resurs och affärsmöjligheter. Politiska beslut ska stödja återvinning och återanvändning.

Företag i Västsverige har insett behovet av minskade koldioxidutsläpp och satt upp klimatmål. Andra har börjat ställa om tillverkningsprocesser, byter råvaror och ökar takten för en mer biobaserad industri. För att vi ska minska konsumtionen och industrin ska uppnå klimatmål behöver jord- och skogsbruket leverera tallolja, biogas eller textilier av cellulosa. Vi pratar om en revolutionerande förändring inom tio år för nya råvaror och biobaserade material.

Det kan tyckas irrelevant att ta upp frågan om kor i ett sammanhang som rör klimatfrågan idag. Vi menar att den svenska debatten hittills varit snäv i sin tolkning av frågor kring metanutsläpp. Forskare som ägnar sig åt klimatfrågan gör en genuin insats, men vi behöver en breddad debatt. Mjölk- och nötköttsproduktion är en fråga om att ta tillvara marginalmarker. Om man släpper en ko, som till sin natur är effektiv i produktionen av proteiner, på marker som är omöjliga att odla på, blir utväxlingen stor. Om ökad mjölk- och köttproduktion hade uteblivit under 1900-talet skulle fler tvingats svälta i Sverige. Då hade vårt land vare sig blivit ett industriland eller kunnat vara offensiva i klimatarbetet idag.

Om vårt län ska vara fossilfritt om drygt tio år behöver vi innovationer i samma landsbygdsområden som lade grunden för Västsveriges utveckling. Det finns givetvis avigsidor i jordbruket. Exempelvis har jordbrukets fordon fossila bränslen i tanken. Fokus ska vara att skapa ekonomiska villkor så att jord- och skogsbruket kan leverera i ett modernt och cirkulärt samhälle. Det förutsätter att vi äter kött, grönsaker och mjölkprodukter som västsvenskt lantbruk producerar.

Gunilla Druve Jansson (C)

ordförande Centerpartiet Västra Götaland

Kristina Jonäng (C)

regionråd

Kent Folkesson (C)

distriktsordförande Skaraborg

Ulrika Carlsson (C)

riksdagsledamot Skaraborg

Artikeltaggar

Debatt

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.