Hoppa till huvudinnehållet

Olja från gammal mack stoppade grävning

Publicerad:

Under arbetet med VA-utbyggnaden i Varola fann man ett av olja förorenat område vid den tidigare affären. Arbetet står nu stilla i väntan på beslut från Miljösamverkan.

Innan arbetet med VA-utbyggnaden till Varola påbörjades undersöktes kända platser där det kan förekomma föroreningar.

Arbetet med VA i Varola står stilla i avvaktan på besked om sanering.
Arbetet med VA i Varola står stilla i avvaktan på besked om sanering. Foto: Anna Warner

En plats som var utmärkt på kartan var den gamla tappen i Varola som lades ner på 60-talet. Den låg mellan den tidigare livsmedelsbutiken och vägen mot Skövde, det vill säga väster om affärshuset.

– Där har man undersökt jorden men inte funnit några föroreningar, säger Annika Holmén, VA-chef i Skövde kommun.

Men när man den 27 mars satte grävskopan i jorden söder om affärshuset, precis bredvid korsningen, fann man jord som var förorenad av olja.

– När de grävde var lukten väldigt skarp, men den var flyktig och försvann snart. De som jobbar där har pratat med folk i Varola och ryktet säger att det låg en gammal tapp eller pumpar där, som lades ner på 40-talet. Men vi har inget dokumenterat om det.

– Det händer inte ofta att vi stöter på helt okända platser med föroreningar när vi gräver.

När en förorening påträffas ska arbetet avbrytas och fyndet anmälas till Miljösamverkan östra Skaraborg, Mös. Annika Holmén väntar nu på besked från Mös om hur man ska agera.

– Vi fick bort betongplattan som vi hittade och kom så djupt vi behöver för att kunna borra för ledningen under vägen. Men nu måste vi få veta om vi kan borra eller om vi måste göra en större sanering.

Blir lite dyrare

Jordmassor och bortpumpat vattnet från området har man kört till en specialanläggning i Skara för omhändertagande.

Enligt analysen är proverna på jorden tagna där en cistern varit belägen och det fanns koncentrerade föroreningar i nära anslutning till cisternen. Ett prov som togs på svart sand stank av olja. Enligt Annika Holmén blir oljefyndet något fördyrande för projektet. Hon vet inte exakt vad det rör sig om men det handlar inte om betydande summor. Hela projektet med VA till Varola ligger på 20 miljoner kronor.

Artikeltaggar

NyheterSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.