Hoppa till huvudinnehållet

Vad är Karlsborg utan dricksvatten?

Publicerad:

Replik till signaturen Örjan Lax, SLA 16/5.

Fortifikationsverkets ansökan innebär dränering av bland annat den mycket förorenade sydvästra delen av rullbanan. Dessutom ligger grundvattnet på 0,5 till 1 meter under marken och dräneringsdikena ska grävas ner till 0,9 meters djup. Det innebär att grundvatten från hela det förorenade området kommer att ledas ut i vår dricksvattentäkt.

Vad är Karlsborg utan rent dricksvatten? Om försvaret nu inte bara vill använda Vättern som skjutfält utan också som dumpningsplats för de extremt långlivade och farliga PFAS-kemikalierna kommer det att skada både samhället och befolkningen.

I provtagning av Karlsborgs råvatten in till dricksvattenverket i april förra året uppmättes 0,93 ng/liter av det numera förbjudna PFOS-giftet. Det ligger fortfarande under vad Livsmedelsverket anser vara otjänligt för människor, men det är högre än miljökvalitetsnormen för sjövatten (0,65 ng/liter). Även i fisk från Vättern har för höga värden redovisats.

PFOS/PFAS är högfluorerade ämnen som bryts ner mycket långsamt eller inte alls. De ansamlas i levande organismer, t.ex. fisk och i människors lever och blod. PFAS-ämnen misstänks vara cancerframkallande, reproduktionsstörande och skadliga för levern och immunförsvaret. Att Fortifikationsverket, trots att konsekvenserna är kända, skulle få tillstånd att dränera ut giftigt vatten i Bottensjön och Vättern är därför fullständigt orimligt.

Elisabeth Lennartsson

Ordförande Aktion Rädda Vättern

Artikeltaggar

Debatt

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.