Hoppa till huvudinnehållet

Jag har ett råd till Stefan Löfven

Publicerad:

”Den tidigare statsministern och partiordföranden Göran Persson (S) lät sig intervjuas i medierna innan midsommar.

Han gav där rådet till Stefan Löfven att i valrörelsen lyfta fram frågan om ett tydligt nej till svenskt medlemskap i militäralliansen Nato”, skrev Peter Akinder i en ledare i Borås tidning den 19 juli.

Jag delar verkligen Göran Perssons uppmaning. Carl Bildt har livat upp några gamla militärer som i sin tur fört hans budskap om solidaritet och krig vidare till M och de krigiska småpartierna. De vill nu alla anfalla över Östersjön mot Baltikum när balter och ryssar kommit i gräl. Förr var det bara M med ”smalare men vassare” som var för anfall, men det hette vilseledande försvar.

Den 22/3 höll Älvsborgs kamratförening årsmöte. Som före detta regementschef och försvarsområdesbefälhavare åkte jag dit för åhöra två kolleger hålla föredrag om vårt försvar. Det blev en stor besvikelse. Båda höll flammande tal för anfallskrig mot Ryssland. Svante Berghs (M) scenario var analogt med Carl Bildts – det ogenomtänkta anfallet över Östersjön.

Sverige kan inte gå i duell med en stormakt, konstaterade före detta ÖB, Sverker Göransson. Nej, självklart inte. Helt rätt. Sverige behöver ett folkförsvar över hela ytan med indirekt defensiv strid. Detta gynnar freden för Sverige och för Sveriges alla kringliggande parter. Ett sådant försvar är både krigsavhållande och solidariskt.

Carl Bildt införde en säkerhetspolitik för anfall. Försvarsministern och ÖB följer efter. Okunnighet eller?

Sverigedemokraterna och en enig S-kongress våren 2017 står för självständighet, militär alliansfrihet och försvar. Det är en traditionell ansvarsfull säkerhetspolitik. Med rimlig välfärd, sammanhållning och allmän värnplikt kan ett starkt försvar organiseras. Det gynnar freden och verkar krigsavhållande. Vänsterpartiet lär ha samma idé.

Akinder framhåller att de fyra allianspartierna visar stor iver för anslutning till USA/Nato. Det är farligt – leder till långvarigt hot och kan i värsta fall leda till krig mot vår granne i öster. I fred kommer en sådan linje leda till stora försvarskostnader.

Per Blomquist

 

Artikeltaggar

Debatt

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.