Förorenat vatten vid flygplatsen

Publicerad:

En markundersökning visar att det finns för höga PFAS-halter i grundvattnet på flygplatsens tidigare brandövningsplats.Området ska nu utredas för eventuella åtgärder.

Som på så många andra platser där man har haft brandövningar har släckskummet lämnat efter sig de högfluorerade ämnena PFAS och även PFOS (perfluoroktansulfonat) på Skövde flygplats.

Vid flygplatsens numera nedlagda brandövningsplats har föroreningar hittats i grundvattnet.
Vid flygplatsens numera nedlagda brandövningsplats har föroreningar hittats i grundvattnet. Foto: Anna Warner/arkiv

På uppdrag av flygplatsbolaget har konsultföretaget Sweco tagit prover på grundvattnet via tre rör.

PFAS påträffades i samtliga rör i varierad omfattning, men samtliga prover översteg riktvärdena från Statens geotekniska institut, SGI, och Livsmedelsverket.

I ett rör översteg PFOS-halten SGI:s riktvärden.

Sweco rekommenderar vidare utredning och det uppdraget har man också fått från flygplatsbolaget.

– När man utreder ett område kontrollerar man hur långt föroreningarna har spridit sig. Det beror bland annat på vilket material som finns i marken, om grundvattnet rör sig snabbt eller inte, berättar Simon Klintefors, miljökonsult hos Sweco.

Sweco kommer även att utreda riskerna och titta på objekt i närheten.

– För dem som har enskilda brunnar är det jättebra om de tar prover.

Enligt Naturvårdsverket har PFAS sedan 1950-talet använts i ett stort antal produkter. Exempelvis i rengöringsmedel, skidvalla, bekämpningsmedel mot insekter och brandsläckningsskum.

PFAS ger skadliga effekter i djurstudier, men det är osäkert om de halter som människor utsätts för ger några risker. Kunskaperna om hur PFAS påverkar vår hälsa är enligt verket dock inte tillräcklig.

PFOS har mycket allvarliga effekter på hälsa och miljö.

Artikeltaggar

NyheterSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare