Hoppa till huvudinnehållet

Montessoriskolan fyller 40 år

Publicerad:

Jubileum. En Montessoriförskola startades i Skövde redan 1978 i ett privat initiativ. Sedan dess har en förening bildats och verksamheten har växt till att omfatta förskola, skola upp till år 6 samt fritids.

Francesca von Horn var tidigt ute med Montessoripedagogiken i Skövde och som nyutexaminerad lärare startade hon upp en förskola. Hon drev verksamheten i en ganska blygsam skala på den tiden och som lokal fick gillestugan i hennes bostadshus fungera.

  • Håller sig på mattan. Herman Johnson tittar på när Shanti, Emil och Minh spelar ett rimspel på svenskalektionen.
    Håller sig på mattan. Herman Johnson tittar på när Shanti, Emil och Minh spelar ett rimspel på svenskalektionen. Foto: Roland Svensson
  • Den första Montessoriskolan i Skövde startades 1978 i en gillestuga. Nu 40 år senare har skolan växt till sig rejält, omkring 150 barn från förskoleåldern och upp till år 6 är inskrivna på friskolan. Boris och Emilia är två av eleverna som går i mellanstadiet.
    Den första Montessoriskolan i Skövde startades 1978 i en gillestuga. Nu 40 år senare har skolan växt till sig rejält, omkring 150 barn från förskoleåldern och upp till år… Foto: Roland Svensson

Under årens lopp har verksamheten växt till sig och sedan 1997 är all verksamhet samlad i två gula hus vid Badhusrondellen. Den stora fastigheten hyrs av kommunen och sedan några år tillbaka är föreningen ägare av det mindre huset som IFK sålde.

– Det känns tryggt att äga det lilla huset där våra skolklasser mellan år 3-6 huserar, säger rektor Herman Johnson. Vår ekonomiska förening som står bakom Montessori Skövde är inte vinstdrivande utan en ren friskola.

– Vi lägger pengarna på barnen och deras utbildning och samtidigt försöker vi se till att barngrupperna blir så små som möjligt utifrån vad ekonomin tillåter.

På Montessori finns det just nu 66 barn inskrivna som är i förskoleåldern. Skolan har årsklasser upp till år 6 och sammanlagt går 93 barn på skolan. Verksamheten bedrivs med blandade klasser, till exempel samarbetar år 5 och 6. Under arbetspassen finns två pedagoger i klassrummen.

– Vår ledstjärna är Montessoripedagogikens motto; Hjälp mig göra det själv.

På lördag firas 40-årsjubileet med öppet hus, tal och tipspromenad. Barnen har skrivit tidsdokument och hälsningar som ska låsas in i en skattkista. Den kommer att öppnas när skolan fyller 50 om tio år.

Artikeltaggar

NyheterSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.