Tankeväckande kväll

Läsarnas
PUBLICERAD:
- Vad vet du om mitt digitala liv? Frågan ställdes av Oskar MacGregor vid höstens andra populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde.
Det var fullsatt när Oskar MacGregor föreläste på Högskolan om den digitala världens risker och möjligheter.

Oskar är lektor i kognitiv neurovetenskap och drog en stor publik när han talade över samma ämne i Almedalen. Fullt hus blev det även denna gång med en föreläsning som fick den mest inbitne dator- och mobilanvändare att dra öronen åt sig.

- Din mobiltelefon meddelar var du är, övervakningskameror fångar in dig och betalkortet registrerar dina inköp. Ditt agerande på internet loggas och sparas i sökmotorernas databaser, sade Oskar MacGregor. Han undrade samtidigt vad som då händer med vår förmåga att fatta självständiga beslut om Google vet vad vi letar efter redan innan vi har kommit på det själva? Vilka risker och möjligheter finns när privatlivet digitaliseras? Hur bör vi hantera fenomenet?

Att problemen berör många framgick tydligt när publiken fick svara på vilka som använder sociala medier som Facebook och Twitter, och hur många som har smartphones, vilket naturligtvis var övervägande delen. Att Oskar är både lärare och forskare märktes på kvällens pedagogiska upplägg, där han började med att redogöra för vad juridiken säger, alltså diverse datalagar, för att sedan också ta en titt på etiken, t ex vad gäller vårt privatliv. Oskar visade också på alla de möjligheter till insyn i våra beteenden som företag och andra har tack vare den nya tekniken. Bör vi alltså oroa oss, och kan vi göra något åt det?

- Teknikutvecklingen går i rasande fart. Den etiska diskussionen leder inte till några givna svar eller slutsatser som alla är överens om. Med tanke på såväl möjligheterna som riskerna som utvecklingen innebär, så krävs en omfattande offentlig debatt om ämnet!

Och Oskar MacGregor avslutade med att uppmana alla att ladda ner sina personliga data – håll koll på vad företagen vet om dig! Se över vad du ger dina appar för rättigheter. Och inte minst – bli upprörd, berätta för vänner och familj, skriv insändare, och som sagt - hjälp till att skapa en offentlig debatt!

Nästa populärvetenskapliga café hålls på Högskolan onsdag 24 oktober och har rubriken ”Ikea - en nationalklenod och kulturhistoria”. Föreläser då gör Sara Kristoffersson, professor i designhistoria vid Konstfack.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.