Hoppa till huvudinnehållet

Nytt rödgrönt samarbete skakar om Skövdepolitiken

Publicerad:
Maria Hjärtqvist (S), Emil Forslund (MP) och Gabryjel Blom (V) har förhandlat fram en valteknisk samverkan som till viss del förändrar det parlamentariska läget i Skövdepolitiken.
Maria Hjärtqvist (S), Emil Forslund (MP) och Gabryjel Blom (V) har förhandlat fram en valteknisk samverkan som till viss del förändrar det parlamentariska läget i Skövdepolitiken.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet går ihop i en historisk samverkan i Skövdepolitiken. Ett besked som samtidigt ger Sverigedemokraterna vågmästarroll i facknämnderna.

De tre partierna meddelade nyheten i ett pressmeddelande på söndagen och till SLA säger Socialdemokraternas gruppledare Maria Hjärtqvist att beslutet vuxit fram de senaste veckorna.

– Vänsterpartiet ställde ursprungligen frågan och vi kom fram till att det var rätt tillfälle att bedriva oppositionspolitik tillsammans, säger Hjärtqvist.

Inte gemensam budget

– Vi vill visa att vi är ett starkt alternativ. Vi kommer inte ha en gemensam budget och kommer inte vara överens om allt, men vi kommer att förbereda oss mer tillsammans och diskutera mer gemensamt. Vi kommer oftare ha en enad front.

Historisk har ett rödgrönt organiserat samarbete varit ovanligt i Skövde och det har inte förekommit de senaste mandatperioderna.

Den rödgröna trion kommer fortsatt att vara i opposition, men en konsekvens av deras samverkan blir att Alliansen ser ut att förlora platser. Samtidigt får Sverigedemokraterna en tydlig vågmästarroll i kommunstyrelsen och de olika facknämnderna.

I kommunstyrelsen får nu Alliansen 7 platser, S+V+MP får 6 platser och SD får 2 platser enligt Hjärtqvists beräkningar. Därmed ges SD en tydlig vågmästarroll i KS och i nämnderna. De senaste fyra åren är det bara i kommunfullmäktige som SD haft positionen.

Ni ger SD större inflytande på det här sättet. Hur ser du på det?

– Vi vill ha en stärkt opposition och då blir det en konsekvens att SD får den positionen. Men även Alliansen samverkar och i botten är det ju valresultatet som öppnar dörren åt SD, säger Maria Hjärtqvist.

Friade till C

Hon säger att Socialdemokraterna undersökt möjligheterna att bilda en majoritet med C och L i Skövde.

– Vi har ställt frågan, men det var inte aktuellt.

Valteknisk samverkan innebär att de tre partierna tillsammans tar fler platser. Vänsterpartiet och Miljöpartiet får tillsammans en ordinarie och en ersättarpost att fördela mellan sig i alla nämnder utom de minsta samt i Skövde stadshus AB och AB Skövdebostäder.

Vänsterpartiets Gabryjel Blom är nöjd med lösningen.

– Vi sträckte ut en hand till S och hittade en bra överenskommelse. Utan den här uppgörelsen hade vi suttit på avbytarbänken med bara tre platser i kommunfullmäktige. Nu får både vi och Miljöpartiet ordinarie platser eller ersättarplatser i nämnderna, säger Blom.

Men ni stärker SD:s inflytande?

– Beklagligt att det blir så. Vi har fått fem procent av rösterna i Skövde för att driva vänsterpolitik och då vill vi försöka göra det. Egentligen vill vi strypa SD:s inflytande, men nu kommer det också bli tydligt vilket block de vill stödja, säger Blom.

Störst möjlighet

MP:s Emil Forslund välkomnar också uppgörelsen.

– Vi tror att det blir lättare att samverka än att kämpa individuellt. Vi har haft en valteknisk samverkan med V redan den här mandatperioden och nu får vi det även med S. Vi tror att det ger oss störst möjligheter att få igenom Miljöpartistisk politik.

MP är minsta parti i fullmäktige, men får nu plats även i de flesta av nämnderna som ordinarie eller som ersättare.

– Vi behåller vår insyn och möjlighet att föra fram vår politik, säger Forslund, som på måndagen debuterar i Skövdes kommunfullmäktige.

Artikeltaggar

NyheterPolitikSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.