Hoppa till huvudinnehållet

Saneringsplan för Ranstad - 460 ton ska bort

Publicerad:
Nu ska 460 ton förorenad jord bort i Ranstad industriområde.
Nu ska 460 ton förorenad jord bort i Ranstad industriområde. Foto: SLA/Arkiv

460 ton förorenad jord ska transporteras bort i de två sista kända förorenade områdena i Ranstad industriområde. Länsstyrelsen har nu godkänt Ranstad Industricentrums plan för sanering.

Ranstad Industricentrum AB (RIC) lämnade i början av oktober in en anmälan till länsstyrelsen om saneringsåtgärder inom två områden - de sista kända förorenade områdena i Ranstad industriområde som ligger mellan Skövde och Stenstorp.

Höga uranhalter

I dessa områden har förhöjda strålningsnivåer konstaterats och provtagningar har bekräftat höga uranhalter i marken. Men provtagningarna visar att det även finns arsenik och olika metaller såsom barium, kobolt, molybden, nickel och vanadin.

Nu är planen att gräva ut de förorenade massorna och transportera bort dem, uppgrävda ytor ska sedan täckas över med rena massor. Mängden förorenad jord som ska bort uppskattas till 460 ton.

Massorna ska tas om hand på deponin Rödjorna i Skara.

“Mesta möjliga”

Ett antal olika alternativ har utretts. Den nu aktuella planen på åtgärder har föreslagits efter samråd med länsstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten, den innebär att mesta möjliga förorening tas bort till minsta möjliga kostnad.

I ett färskt beslut från länsstyrelsen framgår att myndigheten lämnar RIC:s anmälan utan åtgärd. Detta under förutsättning att några synpunkter beaktas. Det handlar bland annat om att förorenade massor ska hanteras så att föroreningarna inte sprids och i den mån förorenade massor är visuellt urskiljbara ska även förorenade massor som påträffas i kantzonen till de utgrävda områdena tas bort.

Ska bevaras

Länsstyrelsen påpekar i sitt beslut att det är viktigt att åtgärderna och utförd kontroll av schaktbotten dokumenteras så att all information finns bevarad för framtiden.

Enligt länsstyrelsen bedömning kommer aktuella metallhalter i jorden inom området efter återställningen att ligga på en nivå som i huvudsak motsvara halterna i omgivande jord.

En slutlig granskning av åtgärderna kommer att göras när slutrapporten lämnas in.

Artikeltaggar

LänsstyrelsenMiljöNyheterSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.