Okunnighet eller falskhet av Hökmark?

Debatt
PUBLICERAD:
Gunnar Hökmark (M), hotar Ryssland med Nato/Sveriges förberedelser för krig i Nordnorge. Fel väg! Det skriver Per Blomquist i sin debattreplik.
Foto: Petra Älvstrand/TT
Replik. Gunnar Hökmark (M), hotar Ryssland med Nato/Sveriges förberedelser för krig i Nordnorge (SLA 19/10). Fel väg!

Hökmark, försvar av vårt markterritorium ger goda möjligheter att bevara freden. Rätt väg!

Sverige ska delta i en Nato-övning i Nordnorge. Scenariot för övningen är en väpnad konflikt i vårt närområde. Ryssland har utsatt Finnmark i Nordnorge för angrepp? Sverige deltar med 2500 soldater, åtta Jas Gripen och två fartyg.

”Sveriges deltagande i övningen utgår från vår säkerhetspolitiska linje, inklusive vår solidaritetsförklaring”, uppger försvarsministern i Svenska Dagbladet den 23/9. Vad är vår säkerhetspolitiska linje? Förberedelser och hot om krig? Förklara!

Vem har öppnat detta krig norr om Sverige - USA eller Ryssland? Varför öppnades kriget?

Båda dessa staters presidenter har lovat att de ska vara först att öppna krig, även först med att använda kärnvapen om vitala områden står på spel. Nordnorge gränsar till det ryska basområdet på Kolahalvön. Enligt USA är detta ett av världens strategiskt viktigaste områden. Ryssland rustar där med robotmissiler m.m. för försvar av detta område. Storpolitik!

Båda dessa stater har proklamerat försvar för respektive lands säkerhet. Båda dessa parter vet nu att detta så kallade försvar måste lösas med anfallskrig oavsett vem som i storpolitiken leder dem in i krig. I förberedelser för detta anfallskrig ska svenska medborgare delta, enligt försvarsministern och Hökmark. Fel! Sverige ska bidra till att avstyra kriget och bevara freden.

Den ogenomtänkta, självvalda svenska solidaritetsförklaringen fördes utan förankring i folkopinionen eller kännedom i det politiska etablissemanget via 2008 års Försvarsberednings betänkande till beslut i en oförberedd riksdag. Svagt! Den vilseleder och leder till grov okunnighet eller falskhet avseende svensk säkerhet.

Hur länge ska vi medborgare behöva delta i detta okunniga och/eller falska spel som några få ledande politiker och militärer har dragit in Sverige i?

Per Blomquist

Ledamot i Krigsvetenskapsakademien

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.