Hoppa till huvudinnehållet

Cementas fabrik på Öland kan läggas ner

Publicerad:
Skövdebon Jörgen Staflund tyckte att det var jobbig när han fick höra om planerna för fabriken på Öland där han sedan 1 april är fabrikschef.
Skövdebon Jörgen Staflund tyckte att det var jobbig när han fick höra om planerna för fabriken på Öland där han sedan 1 april är fabrikschef. Foto: Cementa

Cementas fabrik på Öland, med 75 anställda, kan komma att läggas ner till största delen. Skövdebon Jörgen Staflund är sedan 1 april fabrikschef och han har känt till planerna sedan i maj.

– Jag blev väldigt tagen och det har varit jobbigt.

Cementas fabrik i Degerhamn på Öland är gammal och i stort behov av en uppdatering.

– Vi har två cementugnar, en från 1952 och en från 1962. De har moderniserats men det finns inte förutsättningar för att de skulle kunna vara lika energieffektiva som företagets andra ugnar, säger fabrikschefen Jörgen Staflund.

– En miljöinvestering skulle betyda en helt ny ugn, och det är inte ekonomiskt försvarbart.

Något beslut om nedläggning är ännu inte fattat men nästa vecka påbörjas MBL-förhandlingarna med facket.

– Vi ska vända på alla stenar, och det får ta den tid det tar.

Skövdebo blir Cementachef på Öland

Jörgen Staflund var tidigare teknisk rådgivare för Cementas anläggningar i norra Europa. Han började sitt nuvarande jobb som fabrikschef i Degerhamn den 1 april.

I maj fick han reda på att det pågick så kallade strukturundersökningar för fabriken.

– Jag blev väldigt tagen och det har varit jobbigt. Efter sommaren har arbetet intensifierats och vi är färre än tio personer som har vetat om det här.

Behåller hamnen

I förslaget som innebär att Degerhamnsfabriken till största delen läggs ner står det att Cementas utsläpp då skulle minska med 260 000 ton koldioxid per år.

Nu tillverkas 300 000 ton anläggningscement årligen på Öland, vilket är tio procent av Cementas produktion, och kapaciteten att ta över produktionen finns bland annat i Slite på Gotland.

Samtidigt ska Cementa minska exporten och kommer inte att tillverka lika mycket cement i framtiden som man gör nu.

Med i processen

Om förslaget som nu ligger på bordet klubbas igenom kan det i framtiden jobba upp till sex personer, i stället för 75, i Degerhamn.

– Då behåller vi verksamheten i hamnen och terminalen, och även tillverkningen av microcement.

Vad Jörgen Staflund själv ska ägna framtiden åt är inte klart.

– Det är klart att jag har funderat, men jag har inget efter det här. Jag kommer att vara med i processen och göra allt för att det ska bli så bra som möjligt för medarbetarna och företaget.

Artikeltaggar

CementaNäringslivSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.