Hoppa till huvudinnehållet

Fomina femma på JEM

Publicerad:
Reporter Erik Wallskog
Erik Wallskog
erik.wallskog@mariestadstidningen.se
Maif:s Anna Fomina, som studerar på Högskolan i Skövde, fick inte det stöd av landslagscoacherna som hon hade hoppats på och blev femma på junior-EM.
Maif:s Anna Fomina, som studerar på Högskolan i Skövde, fick inte det stöd av landslagscoacherna som hon hade hoppats på och blev femma på junior-EM. Foto: Johan Eklöf

Junior-EM blev inte vad Anna Fomina hade hoppats på.

Resultatmässigt stod hon för en stabil prestation, men någon motivation infann sig inte.

– Coacherna var på många sätt oprofessionella, säger Mariestadsbon efter femteplatsen.

Med ett nysatt nordiskt rekord i ryck åkte Anna Fomina till Polen och junior-EM med målet att knipa en bronsmedalj. Konkurrensen var stenhård och med facit i hand hade det krävts nya personliga rekord för att rå topptrion.

I stället fick Maif-lyftaren nöja sig med en femteplats under tävlingen i tisdags.

– Jag har inte hunnit tänka så mycket, men det är inget som jag kommer sätta upp på min meritlista. Jag visste att guldet var orealistiskt på förhand och hade siktet på bronset, men det blev inte så, säger Anna Fomina.

“Ingen känsla”

Även om prestationen med 82 kilo i ryck och 105 kilo i stöt inte är något att skämmas över fanns det något som skavde för Fomina.

– Det kändes okej på uppvärmningen, men när jag gick ut på podiet så hade jag ingen känsla för det. Det var ingen rolig känsla. I vanliga fall älskar jag att lyfta, men just då var det inte kul, säger hon.

Vad berodde det på?

– Till stor del på landslagscoacherna, det var dålig nivå mot vad det skulle vara. Jag frågade efter mina lyft vad jag gjorde för fel, men de sade bara att det såg skitbra ut trots att jag kände att någonting inte stämde, säger Fomina och fortsätter.

– På tävlingar är det mycket taktik och för coacherna är matchandet av vikter lite av ett schackspel. Jag tycker de matchade konstiga vikter åt mig där de höjde väldigt mycket.

Resan i sig hade däremot Maifaren inte mycket att anmärka på.

– Det var självklart underbart att var med på ett junior-EM. Det är kul att träffa tyngdlyftare från hela Europa och du skaffar kompisar som du börjar följa. Så det har varit roligt och väldigt inspirerande på alla vis, säger hon.

För Fominas del väntar nu en sista tävling innan säsongen är över. I början av december avgörs Hammarlingspokalen i Uppsala.

– Jag vill göra en sista tävling innan säsongen är slut och visa för mig själv att jag kan göra bra resultat.

Artikeltaggar

Anna FominaMariestads AIF TyngdlyftningTyngdlyftning

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.