Putin sitter nöjd varje gång Nato övar

Insändare
PUBLICERAD:
Putin sitter nöjd och kan belåtet tvinna tummarna varje gång Nato övar. Det ger honom möjlighet att ytterligare piska upp stämningen och hamra in budskapet om ett hotat Ryssland, menar insändarskribenten.
Foto: Gorm, Kallestad
Replik. I SLA 31/10 ser vi en slutreplik i Natofrågan från Gunnar Hökmark (M). Vi ser inget nytt i sakfrågan så vi har full förståelse för detta.

Opinionsläget när det gäller medlemskap i Nato är oklart. I det breda folkdjupet är stödet dåligt. Därför är det viktigt att argumenten granskas när det dyker upp sådana här propåer om medlemskap för att inga falska föreställningar om att consensus råder skall uppstå. Jag fortsätter därför min granskning.

Hökmark inleder sitt inlägg med en analys av motståndarnas personligheter: ”…. deras ovilja att skilja på frihet och ofrihet, demokrati och diktatur”.

Hm, var det någon som nämnde argumentbrist? Ett är säkert, friheten att välja aktiviteter vi skall delta i vid ett medlemskap är begränsad.

”Att ingå i en försvarsallians med Frankrike, Tyskland och Norge kan knappast ses som en krigsförklaring …”

Varför nämna bara dessa medlemmar i Nato? Är det genant att USA med sin obalanserade president och sina tillkortakommande och misstag i Vietnam och Mellanöstern också är medlem?

”Om Sverige visar solidaritet bidrar vi till ökad stabilitet i regionen”.

I min tankevärld använder man inte ordet solidaritet i detta sammanhang. Jag hävdar, som tidigare, att den här formen av samarbete just här och nu får en motsatt effekt. Precis samma obehag vi känner när ryssarna övar på sin sida kan jag förstå att befolkningen i Ryssland känner när Nato övar utanför deras gränser. Våra patetiska uttalanden om att vi övar för fred når ju aldrig dem. Putin sitter nöjd och kan belåtet tvinna tummarna varje gång Nato övar. Det ger honom möjlighet att ytterligare piska upp stämningen och hamra in budskapet om ett hotat Ryssland.

Sorgligt nog tror jag att detta är enda resultatet av vårt deltagande i dessa aktiviteter.

Holger Larsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.