Hjälper Arbetsförmedlingen egentligen till med att skaffa jobb?

Insändare
PUBLICERAD:
Jag önskar att Arbetsförmedlingen ska behandla arbetssökande jämbördigt, menar insändarskribenten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jag kommer från ett annat land och är sambo med en svensk man här i Hjo. Jag har aldrig fått någon ersättning och levt utan pengar i nästan två år. Min sambo betalar skatt och försörjer oss med en enda lön.

Jag själv har studerat svenska i skolan och samtidigt försökt skaffa mig ett jobb. Efter ett år och nio månader försökte jag få en praktik i en livsmedelsbutik för att få erfarenhet och lära mig språket inom handel, så att jag kan få kompetens för att söka jobb i andra butiker.

Arbetsförmedlingen förvägrade mig att göra praktiken, även om butiksägare tillät mig att göra det. Anledningen var att man inte får göra någon praktik för att bara träna språket. Min handläggare angav som skäl att språket får man lära sig i skolan istället.

Detta håller jag inte med om. Jag tycker att språkinlärning är det viktigaste för oss nyanlända. Jag tror inte att man kan lära sig yrkesspråket på en arbetsplats genom att läsa böcker eller studera på en skola. Jag kan inte förstå varför Arbetsförmedlingen inte godkände min praktik.

Jag tycker att ett av Arbetsförmedlingens program som heter Instegsjobb är ett jättebra program. Det innebär att arbetsgivare kan få ekonomiskt stöd när de anställer nyanlända, men vad spelar det för roll om du inte kan språket? Utan språket är det svårt att få jobb i Sverige.

Min handläggare underströk också att jag inte har deltagit i något av Arbetsförmedlingens program, till exempel etableringsersättningsprogrammet. Jag förstår inte vad hennes syfte är med att säga något sådant.

Är det mitt fel att jag på grund av Arbetsförmedlingens regler inte deltar i något program? Är det därför Arbetsförmedlingen inte vill hjälpa mig? Eller är det för att jag inte har något med Arbetsförmedlingens bidragssystem att göra?

Jag önskar att Arbetsförmedlingen ska behandla arbetssökande jämbördigt.

Nyanländ arbetssökande

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.