“Nu har vi hittat en bra framtid för bolaget”

Spel
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Anton Westbergh, vd på Coffee stain. (arkiv bild).
Foto: Petra Lundgren
Spelföretaget Coffee stain från Skövde har sålts. Speljätten THQ Nordic köper hela bolaget för 317 miljoner kronor, men på sikt kan försäljningen bli värd upp till 900 miljoner kronor för ägarna.

Börsnoterade datorspelföretaget THQ Nordic offentliggjorde affären under onsdagen. SLA har inte lyckats nå Anton Westberg, vd i Coffe Stains för kommentar, men i en intervju med nyhetssajten Breakit kommenterar han försäljningen så här:

– Vi är nio personer som har drivit det tillsammans i åtta år. Till slut kommer man till ett skede där folk börjar vilja göra annat. Nu har vi hittat en bra framtid för bolaget, det känns som en bra grupp att finnas i. Majoriteten av grundarna kommer ändå att jobba kvar, inklusive jag, sade Anton Westbergh, kort efter att nyheten blivit offentlig.

Hur känns det att lämna ifrån sig ägandet?

– Det är blandade känslor så klart, man har byggt upp något tillsammans, så det är ett stort beslut. Men det här blir ett nytt kapitel och vi tror att det kommer att vara bra för bolaget. Vi blir del av något större och det känns väldigt spännande.

Bolaget finns i dag med sin verksamhet både i Skövde och Stockholm.

THQ Nordic finns noterat på Stockholmsbörsens First North-lista. Huvudägare är miljardären och vd:n Lars Wingefors.

– Vi skapar ett kompletterande ben för THQ Nordic. Coffee Stain är ett passionerat och mycket kompetent team som skapar och ger ut grymma spel. Efter några år utan några större releaser ser pipelinen stark ut, med nya spelreleaser av till exempel Satisfactory och Deep Rock Galactic. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med Anton Westbergh och hans team i framtiden, kommenterade Wingefors, i ett pressmeddelande.

"Seriösa redan i starten"

Några nyckelår hos Coffee stain studios historia:

Coffee stain studios grundades 2010 av studenter vid Högskolan i Skövde. De fanns först i Drivhuset på Gothia science park (GSP). "De var 13 från starten och var mycket kreativa och seriösa redan då" har GSP:s Per-Arne Lundberg berättat för SLA.

2012 hade omsättningen ökat till fem miljoner kronor. Året efter ökade försäljningen av spelet Sanctum 2 omsättningen till 14 miljoner.

2014 small det till på allvar med "getsimulatorn", ett spel där geten Pilgor röjer stan och världen runt. 2015 hade omsättningen stigit till 126 miljoner kronor per år.

Verksamheten finns i dag i de tidigare bio- (Cosmorama) och TV4-lokalerna på Lögegatan och i ett Stockholsmbaserat systerbolag (Coffe stai North).

2018 kommer nästa stora steg där THQ Nordic AB köper Coffee stain för 317 miljoner kronor, men om vissa projekt genomförs inom de närmaste åren och om Coffee stain når vissa ekonomiska resultat så höjs köpeskillingen till över 900 miljoner kronor.

SLA:s arkiv, pressmeddelande från THX

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.