Hoppa till huvudinnehållet

24 000 ton bortforslat - kostnad 16 miljoner

Publicerad:

Rödfyren är borttagen, nu är området i Frostaliden där Skövdebostäder bygger fyllt av friska jordmassor. Men sanering och bortforsling kostade sammanlagt 16 miljoner kronor exklusive moms.
Rödfyren är borttagen, nu är området i Frostaliden där Skövdebostäder bygger fyllt av friska jordmassor. Men sanering och bortforsling kostade sammanlagt 16 miljoner kronor exklusive moms. Foto: Roland Svensson

Bortforsling av över 24 000 ton förorenade massor - innehållande arsenik - vid Skövdebostäders byggnation i Frostaliden och därefter sanering av marken kostar 16 miljoner kronor. Skövde kommun får stå för merparten.

Det var vid grävarbeten inför Skövdebostäders stora byggprojekt i Frostaliden som man i augusti 2017 påträffade rödfyrmassor som troligen dumpats där på 1970-talet. Skövdebostäder överraskades av fyndet. Analyser visade att rödfyren bland annat innehöll arsenik och kadmium med bedömdes inte som farlig, varken ur miljösynpunkt eller arbetssynpunkt. Men det var nödvändigt att få bort massorna och att sanera marken.

Det visade sig att det handlade om totalt 24 165 ton, motsvarande cirka 600 lastbilslass.

Nu, efter över ett år, står det klart att bortforsling, schaktning, sanering, deponikostnad och återfyllnad av marken kostar 16,1 miljoner kronor, exklusive moms.

Rödfyr påträffades i Frostaliden – måste bort

– Vi har nu gjort en kostnadsreglering med Skövde kommun, grunden i förfarandet är ett markköpsavtal och regleras framför allt av miljöbalken. Det är tydligt att det är den som har förorenat marken som ska bekosta saneringen, säger Dan Sandén, vd för Skövdebostäder.

Eftersom bostadsbolaget köpte marken av Skövde kommun är det också kommunen som till största delen får stå för den oförutsedda utgiften.

– Kommunen står för sanering, schaktning, transporter och deponikostnaden, totalt 13, 6 miljoner kronor.

– Vi står för resten av kostnaden, drygt 2,4 miljoner kronor, vilket är kostnaden för att återfylla marken med friska massor. Det viktigaste just nu är att marken inte längre är förorenad.

Enligt Dan Sandén görs det alltid noggranna undersökningar innan man köper mark.

– Det handlar om både geotekniska undersökningar och andra markundersökningar, men det vore en omöjlighet att undersöka allt. Istället görs det stickprover.

Saneringen har skett i två etapper, den första då massorna forslades bort var klar i december 2017, den andra avslutades i somras.

– Vi har parallellt med byggnationen även sanerat marken. Men byggnationen har inte försenats av det arbetet.

Massorna transporterades till en deponi i Töreboda och sanering i Skara.

Artikeltaggar

Dan SandénMiljöSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.