Hoppa till huvudinnehållet

Rädda Vättern bestrider dränering

Publicerad:

Fortifikationsverket har fått klartecken att påbörja ett dräneringsarbete på Karlsborgs flygplats. Aktion Rädda Vättern överklagar Försvarsinspektörens beslut och menar att förorenat vatten kommer spridas.

För att kunna starter och landningar ska ske på flygplatsen måste den göras bärkraftigare och marken avvattnas. Ett ärende om miljötillstånd ligger hos länsstyrelsen som i augusti bedömde att ett sådant projekt skulle innebära risk för betydande miljöpåverkan.

Samtidigt har ett separat ärende fått klartecken från Försvarsinspektören. Det handlar om en så kallad bankantsdränering. Den fem kilometer långa dräneringen längs landningsbanan ska grävas om.

PFAS

PFAS, perflourerande ämnen, orsakar skador på miljö och hälsa. Kemikaliens effekter på människor och djur är inte helt klarlagda.

2014 upptäcktes att ämnet förekommer höghaltigt i grundvattnet på flygplatsen. Dess ursprung är brandskum som använts på platsen vid brandövningar.

Kemikalien har påträffats i Vättern som är vattenskyddsområde och varifrån många kommuner tar sitt dricksvatten. Flygplatsen tros vara en punktkälla av PFAS genom avrinningen via Kärnebäcken och Bottensjön.

Befarar spridning

Aktion Rädda Vättern menar att den aktuella bankantsdräneringen kommer leda förorenat grundvatten till Vättern den vägen.

– Vi är måna om att det blir en ordentlig sanering så att det inte rinner ut någonting i dricksvattnet. Redan nu är miljökvalitetsnormen för PFAS i Vättern överskriden, säger aktionsgruppens ordförande Elisabeth Lennartsson.

I det aktuella ärendet saknas en miljökonsekvensbeskrivning. För att underlätta insyn vill aktionsgruppen att det ska göras en samlad bedömning av flygplatsen istället för olika behandlingar i separata ärenden.

– Vi menar att miljöbalken ska tolkas så att det är den samlade påverkan på vattnet och omgivningen som ska hanteras.

Eftersom ingen miljöprövning gjorts vill Aktion Rädda Vättern att Försvarsinspektören stoppar dräneringsarbetet. Om det inte sker vill man att regeringen upphäver beslutet.

Artikeltaggar

KarlsborgMiljö

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.