Hoppa till huvudinnehållet

Giftiga kemikalier i Vätterns dricksvatten?

Publicerad:
PFAS-förgiftat grundvatten läcker sakta ut, framförallt till Bottensjön som står i direktförbindelse med Vättern, menar debattskribenten.
PFAS-förgiftat grundvatten läcker sakta ut, framförallt till Bottensjön som står i direktförbindelse med Vättern, menar debattskribenten. Foto: Anneli Malm/arkiv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Karlsborgs flygplats har fått tillstånd av sin egen tillsynsmyndighet att påbörja dränering av delar av det vattensjuka flygplatsområdet. Men flygplatsen är kraftigt förorenad av brandskum. Aktion Rädda Vättern har överklagat beslutet. Frågan kan komma att avgöras vid regeringssammanträde i morgon, torsdag.

2014 upptäcktes att Karlsborgs flygplats var kraftigt förorenad av så kallade högfluorerade kemikalier, PFAS. Provtagning och utredning har pågått i fyra år. PFAS-förgiftat grundvatten läcker sakta ut, framförallt till Bottensjön som står i direktförbindelse med Vättern. Nu vill de ansvariga göra om dräneringen och pumpa ut gifterna i sjön. Aktion Rädda Vättern kräver att flygplatsen istället ska saneras och utsläppen renas.

PFAS är konstgjorda kemikalier som inte bryts ner i naturen. De koncentreras i allt levande och är mycket giftiga. Kemikalierna är därför farliga även i extremt små doser. De mäts inte i gram, inte i milligram, inte heller i mikrogram utan i nanogram!

Flera kommuner runt Vättern har mätt upp förhöjda halter av dessa fluorkemikalier i sina dricksvattenintag. I Karlsborgs råvattenintag har 3,7 ng/L mätts upp 2017. I Hjo kommun uppmättes 3,3 ng/L samma år. Det är värden betydligt under Livsmedelsverkets nuvarande gränsvärde på 90 ng/L. Myndigheterna har dock sagt att detta gränsvärde kommer att sänkas rejält eftersom PFAS visat sig vara farligare för hälsan än vad man tidigare trott.

PFAS-föroreningar kommer från många olika diffusa källor, men Karlsborgs flygplats är en av de största punktkällorna. Inne på området har man hittat halter på drygt en miljon nanogram (1 191 368 ng/L) i grundvattnet!

Länsstyrelsen miljöprövar just nu hela flygplatsverksamheten. Ändå försöker de ansvariga tjuvstarta dräneringen av landningsbanan. Regeringen måste nu stoppa denna pågående miljöskandal.

Följ den fortsatta utvecklingen på Aktion Rädda Vätterns Facebook-sida och hemsida.

Aktion Rädda Vättern

Elisabeth Lennartsson, ordförande

Artikeltaggar

Debatt