Bokdebutanten Hannah (L) gästar Skövde

Det händer
PUBLICERAD:
Rikasdagsledamoten Robert Hannah (L) besöker Skövde under måndagen för att prata om sin bok “Potatisskallen”.
Foto: Anders Ylander/TT
Han brukar kallas förortens röst i riksdagen. Nu har Robert Hannah (L) skrivit en bok om hur det är att växa som andra generationens invandrare i Sverige. Under måndagen gästar han Skövde för att prata om sin debutroman “Potatisskallen”.

Det är Liberala Kvinnor, Liberalerna och Studieförbundet Vuxenskolan som bjudit in riksdagsledamoten för att presentera sin bok som beskriver hur det är att växa upp med en ständig känsla av utanförskap. Under måndagen besöker Robert Hannah gymnasiet Drottning Blanka, biblioteket i Ryd och i kväll sessionssalen Elin i stadshuset.

33-årige Robert Hannah är uppvuxen i en förort i Göteborg. Han beskriver en potatisskalle som en ung, svensk medborgare. Född i Sverige men av utländska föräldrar som inte blir accepterad av vare sig av de etniska svenskarna eller den egna folkgruppen.

“I det Sverige där jag växte upp kände jag och mina vänner många kriminella men inga poliser eller politiker. Man är tvungen att vara Pippi Långstrump-stark för att hävda sina rättigheter i områden med förfallna hus och dåliga skolor. Där rättsstaten svikit och låtit kriminella nätverk och religiösa moralpoliser ta över”, berättar Robert i ett pressmeddelande från sitt förlag Nona.

“Vi växte upp bland mustaschprydda, konservativa gubbar i glansiga polyesterskjortor och etniskt svenska lärare som ofta var kulturrelativister och gärna tittade bort när elever drabbades av hedersförtryck. Vi var kids som alla försökte balansera den stora kulturkrocken mellan det som förväntades av oss hemma och alla de rättigheter skolan lärde oss att vi hade”.

“Potatisskallen” är inte självbiografisk men Robert har hämtat inspiration från sin uppväxt och är en berättelse om resan från orten till maktens korridorer och vad som formar de unga som växer upp i dagens miljonprogram. Robert Hannah sitter i riksdagen sedan 2014.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.