Rikshemvärnschefen höll föredrag om sin syn på framtiden

Läsarnas
PUBLICERAD:
Rikshemvärnschef Stefan Sandborg.
Foto: Sara Hardingz

Rikshemvärnschefen, Stefan Sandborg, har hållit föredrag om sin syn på hemvärnets framtid. Arrangör för mötet var Försvarsutbildarna Skaraborg. Arrangemanget lockade många åhörare från såväl hemvärnet som Försvarsutbildarna och övriga frivilliga försvarsorganisationer inklusive Fredsbaskrarna. Stefan Sandborg har tillträtt som rikshemvärnschef under året.

Han redovisade en tydlig vision av vart han vill att hemvärnet ska gå inför framtiden. Till att börja med ska en anpassning ske mer mot krigets krav avseende organisation och materiel. Personalstyrkan bör öka med 20 procent. Förbandens målsättning är 85 procents personaluppfyllnad. Cheferna ska avlastas en stor del administrativa uppgifter till förmån för fokus på personal och planering. En hemvärnsstudie med fokus på uppgifterna bevaka, skydda, försvara, övervaka och störa ska genomföras med syfte att Hemvärnet ska utvecklas. Hemvärnet bör kunna verka på djupet i händelse av en markinvasion. Ambitionen är vidare att tillföra Hemvärnet ökade förmågor som eldkraft, utvecklad bevakningsförmåga samt utvecklad ledningsförmåga.

I närtid utvecklas Hemvärnet mot att bli en egen försvarsgren. Från och med 2020 är avsikten att Militärregionerna underställs rikshemvärnschefen. Militärregionerna får därmed ansvar för såväl fredstida utbildning av Hemvärnet som ansvaret för Hemvärnets militära operationer inom regionen.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.