• idag
  29 sep
  14°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Fel att generalisera om eleverna

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Rune Johansson/Arkiv

Replik till signaturen "Lärare Rydskolan" i SLA 28/11.

Jag förstår din upprördhet över att högstadiet i Ryd ska läggas ner. Däremot finns det ingen ursäkt att generalisera över eleverna som du gör. Du skriver om eleverna: "Barn som har stora behov av stöd i skolan. Barn som inte har något gratis varken i skolan eller i livet i övrigt." Du hävdar att de inte kommer att klara sig på andra högstadieskolor, därför att de kräver det lilla extra, tydlighet bland annat.

För det första kan du inte klumpa ihop eleverna så. För det andra är det ingen skillnad på eleverna i Ryd jämfört med dem på andra skolor. Visst finns det invandrare, som behöver språklig hjälp, men det finns det på andra skolor också. Problemet med Rydskolan är att personalen har så låga förväntningar på eleverna. På föräldramöten har vi fått höra om att eleverna utgör ett problem. Lärarna som kommer från olika håll har minsann aldrig varit med om sådana bråkstakar som på Rydskolan! Minsann. Jag har många gånger påpekat att det är fel att generalisera, att förväntningar påverkar eleverna etc. Då har det antytts att jag vill glorifiera min dotter. Egentligen handlar det om allas lika värde.

Du, lärare på Rydskolan: Hur tror du dina ord påverkar elevernas självbild? Du har uppenbarligen ingen tro på dina elever, eftersom du hävdar att de inte skulle klara sig utanför Rydskolan? Jag tror dessutom din insändare cementerar fördomar om Ryd.

Ingrid Fraenki

förälder till elev i åk 8, Rydskolan

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.