Allliansen överklagar SD-plats i nämnd

Politik
PUBLICERAD:
Rösträkningen vid valet av ledamöter till barn- och utbildningsnämnden vid kommunfullmäktiges sammanträde i slutet av november.
Foto: Roland Svensson
Alliansen överklagar beslutet om ledamöter i barn- och utbildningsnämnden där Sverigedemokraterna tilldelades den sista ledamotsplatsen.
– Det saknas praxis och vi anser att det är principiellt viktigt att få frågan prövad, säger Moderaternas gruppledare Theres Sahlström.

Den 26 november togs beslut i kommunfullmäktige om fördelningen av ledamöter i barn- och utbildningsnämnden.

SD begärde då omröstning enligt proportionellt valsätt när det var dags att välja företrädare till BUN. Det var troligen allra första gången som det tillämpats i fullmäktige i Skövde.

Efter att rösterna räknats samman i enlighet med SKL:s handledning till Lag (1992:339) om proportionellt valsätt, LVP, stod det klart att SD tilldelats den sista ledamotsplatsen. Därmed blev mandatfördelningen en annan än vad valberedningen föreslagit och majoritetsförhållandet i nämnden ändrades.

Nu har Alliansen bestämt sig för att överklaga beslutet till förvaltningsrätten vilket man kommenterar i ett pressmeddelande.

– Vi anser att lagtolkningen är felaktig och att det får konsekvenser som lagstiftaren inte avsett. Det saknas praxis på området och vi anser att det är principiellt viktigt att få frågan prövad i förvaltningsrätten, säger Moderaternas gruppledare Theres Sahlström.

– Den tolkning som använts i enlighet med handledningen öppnar upp för att manipulera utfallet genom att använda andra partiers toppnamn och tillskanska sig fördelaktigare delningstal. Förfarandet undergräver lagens roll som förutsägbar grund för utformning av förslag till majoritetsval, vilket vi anser mycket olyckligt, Torbjörn Bergman (M).

Alliansen har även riktat in sig på hur kandidater till nämnder förs fram som man anser problematiskt. I allmänna val ställs numera krav på att kandidater själva anmäler att de kandiderar och därmed inte hamnar på valsedeln utan att man har samtyckt eller ens tillfrågats.

Men det kravet finns inte i kommunallagen avseende kommunfullmäktiges val till nämnder.

– Vi vill genom överklagan också belysa det orimliga i att partier tillåts använda andras kandidater utan att dessa tillfrågas eller samtycker säger Klas Hedenberg (C).

Därför överklagar Alliansen både beslutet kring sammanräkningen och mandatfördelning i barn- och utbildningsnämnden samt användningen av annat partis kandidat på egen valsedel.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.