Hoppa till huvudinnehållet

Aktion Rädda Vättern skriver till kommunen om befarade utsläpp i Vättern

Publicerad:

Aktionsgruppen Rädda Vättern skriver till Skövde kommun angående ett miljöärende i Karlsborg. Man befarar att ett dräneringsarbete vid flygplatsen ska leda till utsläpp i Vättern.

Foto: Roland Svensson

Som SLA tidigare berättat så överklagar aktionsgruppen Försvarsinspektörens beslut om att dränera flygplatsen.

Det är dräneringsarbetet runt landningsbanan i Karlsborg som fått gruppen Aktion Rädda Vättern att reagera. Nu skriver man till bland andra de tre kommunalråden i Skövde kommun i ärendet.

Ämnen som man befarar ska lakas ut vid försvarets dräneringsarbete är bland annat brandskum som innehåller PFAS, ett så kallat högfluorerande ämne som inte bryts ned.

Brandskummet har använts vid övningar runt flygfältet och vid en dränering kommer det förorena dricksvattnet, säger aktionsgruppen.

Skövde är en av de kommuner som tar sitt dricksvatten från Vättern och via förbundet Skaraborgs vatten är man representerad i Vätterns vattenvårdsförbund dit frågan kommer att lyftas.

Artikeltaggar

Miljö

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.