Hoppa till huvudinnehållet

Nya lagen kring foto vid barnens luciatåg

Publicerad:
De flesta regler för fotografering inom skolans värld faller in i de nya GDPR-bestämmelserna.
De flesta regler för fotografering inom skolans värld faller in i de nya GDPR-bestämmelserna. Foto: Henrik Montgomery/TT

I dag är det luciafiranden på många förskolor och skolor.

Men får anhöriga fotografera sitt eller andras barn i luciatåget? Och vad säger den nya GDPR-lagen om fotografering i skolorna?

Många förskolor har skärpt reglerna kring fotografering och har förskolan eller skolan lokala regler som förbjuder fotografering så är det de som gäller. I andra fall uppmanar skolor föräldrar att bara ta bild på sitt eget barn.

– Om man fotograferar sina barn för privat bruk, alltså för att ha i sitt fotoalbum eller ha privat hemma på sin dator, så gäller inte dataskyddsförordningen GDPR. Men om de skulle sprida det till en större krets som genom publicering på nätet så gäller GDPR, alltså dataskyddsförordningen, säger Ranja Bunni, jurist på Datainspektionen som ansvarar för frågan till Metro.

När det gäller publicering på nätet handlar det om en intresseavvägning och att skydda personuppgifter kring barn är särskilt viktigt.

– Bestämmer jag att publicera bilder med andras barn så måste jag göra en intresseavvägning mellan mitt intresse att sprida bilderna mot barnets intresse av att inte bli exponerad. Är det så att en förälder säger nej eller man känner till att de inte vill så väger det tungt i den bedömningen. Är det ett barn med skyddad identitet ska jag inte sprida bilderna och får man ett nej så bör man inte lägga ut, säger Ranja Bunni.

– Det handlar om att följa reglerna som gäller för att skydda integriteten. Det är ett ansvar som föräldrarna får ta om de vill sprida bilderna. Förskolan är ansvarig för de bilder som förskolan tar på barnen.

Artikeltaggar

DatainspektionenNyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.