Det gäller att vi står på rätt sida av historien

Debatt
PUBLICERAD:
Socialdemokraterna har sina rötter ur 1800-talets kamp för att förbättra de fattigas livsvillkor, skriver Lars Johansson i sin replik.
Foto: PRESSENS BILD
Replik till Stefan Hallbergs, SD Karlsborg, replik på vår S-förenings uttalande om det politiska samtalet (SLA 4/12).

Föreningen skrev att Socialdemokraterna gick till val på det största trygghets- och reformprogrammet i svensk modern historia. Mot detta står det nu en förstärkt höger med rötter i nazismen och främlingsfientlighet.

Denna skrivning kommenterade Hallberg med att det kan inte vara M eller KD som avses utan det är SD man menar. Någon ytterligare kommentar eller invändning gjordes inte, noterade jag.

Däremot hade han synpunkter på socialdemokratins rötter.

Socialdemokraterna har sina rötter ur 1800-talets kamp för att förbättra de fattigas livsvillkor. Arbetarrörelsen tog den kampen för många hade det svårt, det berodde inte bara på att vårt land då ännu var outvecklat. Orsaken var också de styrandes grymhet. Föräldralösa barn bjöd kommunen ut till dem som åtog sig att försörja dem mot minsta betalning.

1889 bildades Arbetarpartiet Socialdemokraterna av fackföreningar och lokala politiska organisationer. Då startade partiets arbete för ett bättre och mänskligare samhälle för alla.

Alla andra partier som bildats har också startas av grupper som utifrån de upplevelser de hade och de förändringar de vill göra formade en idé och ett mål för sitt politiska arbete. Så även grupper som startat partier i nutid som t.ex. SD. Jag läste nyligen att SD:s ungdomsförbund vill avskaffa lagen mot hets av folkgrupp. Vad kan det finnas för problem med den lagen och vad skulle det ge för möjligheter om den avskaffades? Vad kan syftet vara? Nej, nu gäller det att vi står på rätt sida av historien.

Tidans socialdemokratiska förening bildades 1917, vi firade 100 år förra året och kunde då se tillbaka på protokoll ända från det första mötet när organisationen bildades. Man känner stolthet över det arbete vår förening gjort och vill fortsätta och arbeta för ett samhället av solidaritet, jämställdhet, trygghet och frihet. Vi tror på solidaritet och gemenskap för alla, samtalet skall handla om oss tillsammans i samhället, och mindre om vi och dom.

Jag känner mig förhoppningsfull och ser fram emot ett trevligt slut på året och ett gott nytt år.

Lars Johansson

Medlem i Tidans socialdemokratiska förening

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.