M-KD-budget stoppar byggen i Skaraborg

Debatt
PUBLICERAD:
Trots bostadsbrist tar Moderaterna och Kristdemokraterna bort alla verkningsfulla bostadspolitiska satsningar. Detta innebär att flera planerade byggnationer i Skaraborg riskerar att hamna i malpåse, menar debattskribenterna.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I förra veckan antog riksdagen en budgetmotion från Moderaterna och Kristdemokraterna. Denna budget, som aktivt stöddes av Sverigedemokraterna och passivt av Centerpartiet och Liberalerna, hotar nu ett antal planerade byggprojekt i Skaraborg.

Trots bostadsbrist tar Moderaterna och Kristdemokraterna bort alla verkningsfulla bostadspolitiska satsningar. Detta innebär att flera planerade byggnationer i Skaraborg riskerar att hamna i malpåse.

Från och med nästa år försvinner den byggbonus som delats ut till de kommuner som håller hög takt i bostadsbyggandet. Här fick Skaraborgs kommuner drygt 20 miljoner under 2018. Stödet för energieffektivisering och renovering kommer också försvinna.

M-KD-SD tar också bort det investeringsstöd som den S-ledda regeringen införde för att öka byggandet av hyresrätter. Eftersom denna förändring träder i kraft redan vid årsskiftet innebär det stor osäkerhet kring projekt som redan ligger i startgroparna. I Skaraborgs kommuner finns en rad projekt där man nu får slå till nödbromsen för att se om de över huvud taget kan genomföras när investeringsstödet försvinner.

Det slopade investeringsstödet innebär i slutändan att hyrorna i nyproducerade lägenheter kommer att höjas. I Skaraborg innebär en sådan hyresnivå att ingen kommer att våga bygga då oron för outhyrda lägenheter gör att bostadsbolagen inte kan räkna hem sina kalkyler.

Skövdebostäder är ett av de bolag som redan varit ute och flaggat för att planerade studentbostäder nu får räknas om och eventuellt läggas i malpåse. Mariestad, Töreboda och Gullspång är andra kommuner där planerade projekt riskerar att stoppas då de ekonomiska förutsättningarna nu radikalt förändras.

I hela landet rör det sig om cirka 15 000 bostäder där ansökan om investeringsstöd skickats in men ännu inte beviljats. På grund av hur Moderaternas och Kristdemokraternas budgetmotion är utformad är det inte säkert att länsstyrelserna kommer hinna bevilja alla dessa innan den nya budgeten träder i kraft om två veckor.

För M, KD och SD är skattesänkningar för höginkomsttagare viktigare än att komma till rätta med bostadsbristen.

Patrik Björck

Carina Ohlsson

Erik Ezelius

riksdagsledamöter (S)

Skaraborg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.