På rätt sida av historien?

Debatt
PUBLICERAD:
Man kan ju fundera över varför just socialdemokrater är så pigga på att peka finger åt SD, menar Stefan Hallberg i sin replik.
Foto: Trons/TT
REPLIK: I en replik på min replik den 18 december konstaterar Lars Johansson från Tidans Socialdemokratiska förening att man ”står på rätt sida av historien”. Som argument för sitt påstående redovisar LJ skälen till att man en gång i världen startade partiet.

Jag ifrågasätter inte de skälen, men kan konstatera att man i så fall haft ett märkligt sätt att förvalta grundskälen till att partiet en gång startade. Eller tycker LJ att t.ex. det Rasbiologiska institutet lett till ”ett bättre och mänskligare samhälle”. Det tycker inte jag.

Jag fick inte något svar på min fråga om vem och när som hade lämnat det beklagande om Socialdemokraternas historia som LJ refererade till i sitt första inlägg och som skulle placera Socialdemokraterna ”på rätt sida av historien”. Som jag skrev tidigare tror jag inte att det existerar. Annars borde det finnas goda förutsättningar för detta även idag, eftersom Stefan Löfven var medlem i partiet när verksamheten inom det Rasbiologiska institutet var i sin slutfas.

Sedan kan man ju fundera över varför just socialdemokrater är så pigga på att peka finger åt SD. Borde man inte ägna några minuter åt sin samarbetspartner i riksdagen, Vänsterpartiet. Vänsterpartiet, som har sina rötter i Moskvakommunismen, gör precis som Socialdemokraterna. Man låtsas inte om sina rötter, men pekar gärna finger åt SD. Faktum är att det finns ingen annan gren av politiken som är ansvarig för så många människors död som kommunismen. Räknar man in ”stora svälten” i Ryssland handlar det om mellan 100 till 200 miljoner människor. Men sådana små historiska petitesser ska naturligtvis inte förhindra ett samarbete i riksdagen. Jag antar att det är sådant som placerar ett parti ”på rätt sida av historien”. Läs gärna Staffan Skotts bok i ämnet under julhelgen.

Eller varför inte peka finger åt Centerpartiet. Den nya dialogpartnern i regeringsförhandlingarna. Gamla Bondeförbundet, i vilket Centerpartiet har sitt ursprung, hade på 1930-talet ett av Sveriges mest rasistiska partiprogram. Som underlag för programmet hade man använt Gunnar och Alva Myrdahls pamplett om ”förädling av folkmaterialet” framtaget 1933.

Jag förstår inte heller varför Ungsvenskarnas motion om att ta bort lagen om hets mot folkgrupp skulle placera Socialdemokraterna på ”rätt sida om historien” eller möjligen SD på fel sida. Redan den 12 november 2007 konstaterade den liberala debattören och beteendevetaren Louise Persson på Expressens debattsida att ”lagen är kontraproduktiv och hotar yttrandefriheten”. Varför ska vi ha sådana lagar här i landet?

Stefan Hallberg

1:e vice ordförande SD Karlsborg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.