Katastrofbudgeten från höger

Debatt
PUBLICERAD:
Satsningar på klimat tas bort så att Sverige fick skämmas på klimatmötet i Katowice, menar debattskribenten.
Foto: Czarek Sokolowski

Högerpartierna och SD har skrikit högt varje gång välfärden har byggts ut för att omfatta nya områden och de har systematiskt avvisat reformer som gynnar människor med tunna plånböcker, kvinnors hälsa och ökad jämlikhet. Nu har riksdagen röstat igenom en M/KD-budget som går rasisternas väg och Jimmie Åkesson skrattar hela vägen på flyget till Thailand.

Satsningar på klimat tas bort så att Sverige fick skämmas på klimatmötet i Katowice, Jämställdhetsmyndigheten läggs ner så att angelägna uppföljningar av Metoo inte kommer att göras, avdragsrätten för fackföreningsavgiften tas bort och Arbetsförmedlingen får sin verksamhet kraftigt krympt så att arbetslösa kommer att få det ännu svårare att få jobb.

Däremot blir det sänkta skatter för de allra rikaste och en extra bonus för SD är att M-KD satsar 100 miljoner i budgeten på att bygga extra förvar, så att man lättare kan köra ut flyktingar från Sverige.

Det är skillnad på höger och vänster i politiken. Det har vi sett under den gångna mandatperioden då Vänsterpartiet drivit igenom avgiftsfria mediciner för barn, höjda bostadstillägg för pensionärer och sjuka som har svårt att ha råd med hyran och avgiftsfria läkarbesök i öppenvården för 85-plussare.

Vänsterpartiet vill bygga bort bostadsbristen genom statliga topplån och utökat investeringsstöd till hyresrätter med rimliga hyror som människor har råd att bo i. Här i Skövde kommer väl behövda studentlägenheter ev. inte byggas som planerat. Vi vill stärka anställningstryggheten genom att ta bort allmän visstid, slopa arbetsgivarnas möjlighet till hyvling och lagstifta om rätt till heltid. Vi måste också göra allt vad vi kan för klimatet. Järnvägen behöver byggas ut och AP-fonderna avveckla sitt innehav i fossilindustrin.

Och Sverige ska självklart inte ha det minst omfördelande skattesystemet bland EU:s 15 kärnländer. Vänsterpartiet vill se en skatt på stora arv och förmögenheter och en progressiv fastighetsskatt. Det ska inte vara samma för 20-rumsvillan i Saltsjöbaden som för en liten träkåk i Sandviken.

Högerpartierna och Sverigedemokraterna vet att minskat fackligt inflytande betyder fler otrygga anställningar och lägre löner. Därför tar de bort avdragsrätten för fackföreningsavgiften. Men riskkapitalisternas vinstuttag ur den gemensamma välfärden ser de ingen anledning att begränsa. Högerns samhällsbygge är ett halmhus som blåser omkull vid minsta vindpust.

Det är många i Sverige som sörjer över att Moderaterna och KD med hjälp av SD tvingat igenom sin budget för dem som redan har det bäst ställt. Vänsterpartiet sörjer inte, vi organiserar oss. Halmhus är nämligen inte ointagbara. De håller inte ihop, så en dag blir det ett stabilare husbygge i stället, med plats för alla, inte några få.

Gabryjel Blom

Vänsterpartiet Skövde

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.