Hoppa till huvudinnehållet

Kommuner olika drabbade av självmord

Publicerad:
I Skövde har 1,15 personer per 1 000 invånare begått självmord under perioden 2008-2017, enligt statistik som TT sammanställt ur Socialstyrelsens dödsorsaksregister.
I Skövde har 1,15 personer per 1 000 invånare begått självmord under perioden 2008-2017, enligt statistik som TT sammanställt ur Socialstyrelsens dödsorsaksregister. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Under åren 2008-2017 tog i genomsnitt sex personer i Skövde sina egna liv varje år, enligt statistik från Socialstyrelsens dödsorsaksregister som TT har sammanställt.

Det motsvarar 1,15 självmord per 1 000 invånare under en tioårsperiod, vilket nästan är identiskt med riksgenomsnittet på 1,16.

TT:s sammanställning visar dock att det är stor skillnad mellan Sveriges kommuner, och värst drabbad är värmländska Grums med 3,11 självmord per 1 000 invånare, vilket har fått kommunen att agera och flera riktade insatser mot framförallt ungdomar har satts in i preventivt syfte.

– Ett självmord är ett misslyckande för samhället. Inte bara för kommunen, utan för många involverade. Det är ett samhällsproblem vi måste lyfta, säger Leif Haraldsson (S), kommunalråd i Grums, till TT.

Totalt tog 11 701 personer sina liv i Sverige under den undersökta tioårsperioden. Utöver det har 3 443 dödsfall registrerats som kan vara självmord, men där dödsorsaken inte klarlagts.

Enligt Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) sker ungefär 15 000 självmordsförsök i Sverige per år. Ungefär hälften av dessa personer söker hjälp.

Artikeltaggar

GrumsNyheterSkövdeSocialstyrelsen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.