Hoppa till huvudinnehållet

Flygplatsen under utredning

Publicerad:

Beslut om markavvattning på Karlsborgs flygplats väntas från Länsstyrelsen. Miljöåtgärder föreslås.

Fortfikationsverket söker dispens från ett markavvattningsförbud och tillstånd att dränera ett 59 hektar stort område vid rullbanan på flygplatsen.

Länsstyrelsen gjorde bedömningen att åtgärden kan ha betydande miljöpåverkan. På grund av förekomsten av PFAS på området riskerar det att rinna till Kärnebäcken, där överskridande halter av ämnet uppmätts i ytvattnet.

Teknikkonsultföretaget Ramboll presenterade en miljökonsekvensbeskrivning och fick i uppdrag att ta fram förslag på hur vattnet i marken kan renas från PFAS. Filtrering med aktivt koI alternativt membranfilter lyfts fram som en lösning. I rapporten uppges att metoden visat god reningsgrad och inte kräver extra rening.

Man har även utrett möjligheten att begränsa avrinningen från området. Ett underjordiskt fördröjningsmagasin föreslås för att balansera det ökade flödet. Vattnet lagras då under mark och kan portioneras ut i bestämd takt.

Karlsborgs kommun och andra myndigheter har till 20 januari att yttra sig gällande kompletteringsbehov om dispens och tillstånd för markavvattning.

Artikeltaggar

KarlsborgMiljö

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.